FN: Sydsudan-militär kan ha begått krigsbrott

Av: TT

Publicerad:
Inbördeskriget i Sydsudan bröt ut i december 2013. Arkivbild.
Foto: Sam Mednick/AP/TT
Inbördeskriget i Sydsudan bröt ut i december 2013. Arkivbild.

FN-utredare har identifierat fler än 40 personer inom den sydsudanesiska försvarsmakten som man misstänker har gjort sig skyldiga till krigsbrott och brott mot mänskligheten. Tidigare rapporter har slagit fast att grova brott har begåtts, men inte pekat ut några gärningsmän.

Utredarna från FN:s människorättsorganisation OHCHR bygger sina slutsatser på intervjuer med hundratals vittnen, satellitbilder och nära 60 000 dokument från tiden för inbördeskrigets utbrott 2013. Rapporten pekar ut höga befäl inom Sydsudans militär som skyldiga till systematiska attacker mot civilbefolkningen.

Stympningar och övergrepp

FN-rapporten innehåller vittnesmål om synnerligen grova övergrepp mot civila, däribland utstuckna ögon, avskurna halsar och stympningar. En kvinna vittnar om hur hennes son tvingades våldta en äldre släkting medan familjen hölls gisslan, och en 85-åring berättar att hon blev gängvåldtagen innan hon tvingades titta på när hennes man och son mördades.

Hittills har ytterst få av militärens övergrepp mot civila lett till några rättsliga åtgärder. Men en talesperson för styret i Juba säger att regeringen är beredd att dra de skyldiga inför rätta.

– Regeringen kommer att åtala alla som är ansvariga för brott, oavsett vilka. Det här är en ansvarsfull regering, säger den utrikespolitiske talespersonen Mawien Makol.

Kräver rättsprocesser

Huruvida det faktiskt händer beror i hög grad på Afrikanska unionen (AU), som 2015 åtog sig att inrätta en särskild domstol i samarbete med Sydsudan. OHCHR har tidigare sagt att ansvaret för blodbadet i Sydsudan faller tungt även på AU, så länge man inte påbörjar rättsprocesser för att utreda brotten.

Det oljerika Sydsudan blev självständigt från Sudan 2011. I december 2013 bröt ett inbördeskrig ut, och sedan dess har fler än 4 miljoner människor – en tredjedel av befolkningen – drivits på flykt undan våldet.

Publicerad: