Fyndläge på låga räntan

NYHETER

Experten: Dags att binda bolånen

1 av 3 | Foto: URBAN ANDERSSON
FUNDERAR PÅ LÅNEN Familjen Heinerborg-Järnstad i Järfälla har bolån på 3 miljoner. Nästa år går deras bundna ettårsränta ut och nu funderar de på hur de ska lägga upp lånet. I dagens läge skulle de spara många tusenlappar på bunden tvåårsränta – men trots det lutar det åt att de väljer rörlig. ”Då är man inte lika låst till en bank utan kan byta om man får bättre erbjudanden”, säger Malin Järnstad, 30.

Nu är det läge att binda bolånen.

Den billigaste tvåårsräntan är i dag 0,7 procentenheter lägre än den dyraste rörliga.

– Det är mycket ovanligt. Jag har inte varit med om detta på tiotals år, säger experten Lars-Göran Svensson.

Just nu är det upp och nervända världen på boräntor. För första gången på länge är det lägre ränta på två- och treåriga bolån jämfört med rörlig tremånadersränta. Som mest skiljer det 0,7 procent.

Det motsvarar 14 000 kronor om året för den som har ett lån på två miljoner.

– Det är ett bra läge nu. Jag tycker definitivt att man ska binda åtminstone en del på två eller tre år, speciellt om man inte följer med i den ekonomiska utvecklingen dagligen, säger Lars-Göran Svensson, ränteanalytiker på LRF lantbruk.

Sänkning på väg

Experter brukar framhålla att rörlig ränta är bäst i längden eftersom den följer Riksbankens reporänta. Reporäntan är dessutom på väg att sänkas, enligt prognoserna.

Men att rörligt alltid lönar sig är just nu en sanning med modifikation.

Aftonbladets granskning visar att Swedbanks, SEB:s, Nordeas och SBAB:s tremånadersräntor har stigit kraftigt de sista månaderna – trots att reporäntan legat still på 2 procent sedan juli.

Samtidigt har den tvååriga räntan antingen sjunkit eller legat stilla.

Läget får flera privatekonomer att tveka på om rörlig ränta alltid är bäst.

Går att blanda

– Som det är nu kan man gott ha bunden ränta, särskilt om man är osäker och vill veta vad man får för kostnad framöver. På riktigt stora lån tycker jag däremot att det är klokt att både ha rörlig och bunden, säger Anders Andersson, chefredaktör för tidningen Driva Eget.

Bankerna skyller den höjda tremånadersräntan på dyrare upplåning och på EU:s nya tuffare regler om kapitaltäckning.

’Obefogade höjningar’

Men Anders Andersson anser att många banker rider på den våg av osäkerhet som präglar världsekonomin.

– Jag anser att den rörliga räntan har höjts obefogat mycket den senaste tiden. De höjer mer än vad de borde göra, säger han.