Nyheter

Myndigheten trixade med bokföringen

Av: 

Ida Gustafsson

NYHETER

Tillväxtverket tjänade 100 000 på moms

Ett enkelt bokföringsknep gjorde att Tillväxtverket, och dess generaldirektör Christina Lugnet kunde kräva tillbaka över 50 000 kronor för avslutningsmiddagen på Grand Hotel.
Ett enkelt bokföringsknep gjorde att Tillväxtverket, och dess generaldirektör Christina Lugnet kunde kräva tillbaka över 50 000 kronor för avslutningsmiddagen på Grand Hotel.

Med hjälp av enkla bokföringsknep kunde Tillväxtverket få tillbaka en del av de skattepengar som myndigheten lagt på middagar, hotell och vinprovningar, skriver DN.

Vårens avslutning på medarbetardagen - den grandiosa banketten på Grand Hôtel med pilgrimsmusslor och hälleflundra bland rätterna bokfördes på kontot för seminarier.

På så vis kunde momsen på 52 081 kronor krävas tillbaka.

Om middagen bokförts som representation hade myndigheten fått nöja sig med 4060 kronor i återbetald moms.

– Det här låter som att det är internrepresentation och att det bara skulle vara 90 kronor plus moms, det är samma begränsningar för alla andra, säger Richard Nilsson, på Skatteverkets rättsavdelning till DN.

Körde Segway

Och exemplen är många. Myndighetens konto för interna seminarium är fullt av vin- och chokladprovningar, liftkort i fjällen, skoteråkning och båtturer. Även öl som har köpts på Systembolaget har bokförts som en seminariekostnad, skriver DN. På så vis har myndigheten kunnat få tillbaka över 100 000 kronor i moms.

Förra året åt sju medarbetare på Urban Deli i Stockholm. Först skickades restaurangnotan på 2780 kronor att bokföras i internrepresentationskontot.

Ströks

Men intygen för detta ströks och flyttades över till seminariekontot.

Med den bifogades ett program för dagen där de skrev att de kört Segway, haft utbildning i bokslut samt middag.

Genom bokföringstricken hamnar Tillväxtverket långt ner på listan över de myndigheter som spenderar mest pengar på representation, förra året med ett snitt på 623 kronor per anställd. 

ANNONS

Glöm inte mors dag – skicka en vacker bukett med choklad! Beställ hos Interflora här.

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert: