Centerpartiet

Centern vill privatisera arbetsförmedlingen

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

Fp och Kd ställer sig bakom Centerns förslag om privata arbetsförmedlare

Foto: Annie Lööf vill privatisera arbetsförmedlingen och får stöd av Kd och Fp – men Moderaterna tvekar.

Centerpartiet vill ha fri etableringsrätt för privata arbetsförmedlare.

Övriga allianspartier är positiva, men Moderaterna tvekar.

– Centerpartiet vill gå väldigt långt, säger Elisabeth Svantesson, ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott (M).

I dag lanserade Centerpartiet ett nytt paket för att reformera den svenska arbetsmarknadspolitiken. En av de förslag som partiledaren Annie Lööf presenterade på sin pressträff i Almedalen var att det ska till en fri etableringsrätt för privata arbetsförmedlingar.

– Den statliga Arbetsförmedlingen har misslyckats, det krävs fristående aktörer för att matchingen på arbetsmarknaden ska bli bättre, säger Lööf.

Försöksverksamhet

Det finns redan i dag möjlighet att driva privata arbetsförmedlingar, men då handlar det om upphandlingar via Arbetsförmedlingen. C vill nu gå ännu längre och i ett första steg införa försöksverksamhet i Skåne och Stockholm.

– Vi skulle vilka ha fri etableringsrätt där man kan bygga förmedlingsverksamhet med sina egna idéer och innovationer. Det fungerar i många andra länder, säger Annie Lööf.

”Jobbpeng”

C vill införa en så kallad "jobbpeng", vilket man även sagt tidigare. Den följer med den arbetslösa, och storleken beror på hur långt bort från arbetsmarknaden man befinner sig. Tanken är sedan att en del av pengarna inte ska ges till arbetsförmedlaren innan den arbetslösa haft arbete under en tid.

”Hoppas ta fler steg”

Diskussionen om privata arbetsförmedlare fanns inom alliansen redan innan valsegern 2006.

– Vi pratade mycket om det. Men reformtempot har inte blivit som jag hoppats. Nu hoppas jag vi kan ta några steg till, säger Annie Lööf.

Stöd av Kd och Fp

Centerns förslag får stöd av både Kristdemokraterna och Folkpartiet.

– Vi stänger inte dörren för den diskussionen. Det man dock ska komma ihåg när det gäller Arbetsförmedlingen är att det ingår rätt mycket myndighetsutövning i deras arbete, så man får fundera på hur man löser det, säger Erik Ullenhag (FP), integrationsminister på arbetsmarknadsdepartementet.

Han håller med Annie Lööf om att det är lite så och så med kvaliteten på Arbetsförmedlingen.

– Det finns väldigt många duktiga förmedlare och det finns andra uppgifter som är tuffare. Men de har också ansvar för dem som står väldigt långt från arbetsmarknaden. Det ska man vara medveten om.

”Vi är positiva”

Kristdemokraterna välkomnar också förslaget:

– Vi är positiva. Det är oroväckande att Arbetsförmedlingen inte lyckas hjälpa fler till jobb. Vi har tidigare föreslagit att de ska kunna finnas fler arbetsförmedlingar än den statliga myndigheten, säger Andreas Carlson, partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson.

M avvaktande

Moderaterna är mer avvaktande vilket innebär att det oklart om reformen blir verklighet.

– Regeringen jobbar just nu med kompletterande aktörer, vilket är bra för mångfalden. Centerpartiet vill gå väldigt långt. Om och hur det här ska utvecklas, det är något vi ska diskuteras i alliansen. Sedan tror jag att det kommer att finnas ett statligt engagemang i Arbetsförmedlingen i framtiden. Det är bra att alla kommer med olika förslag, så får vi se vart vi landar, Elisabeth Svantesson, ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott (M).

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Centerpartiet

Annie Lööf

Arbetsförmedlingen

Kristdemokraterna