Nyheter

Assange stannar på ambassaden

Av: 

Torbjörn Ek

John Granlund

Ida Gustafsson

NYHETER

Brittiska medier rapporterade att Julian Assange skulle göra ett framträdande utanför Ecuadors ambassad.

Men Assange vågade sig inte ut - istället dök en talesperson upp.

– Julian Assange har fått rådet att inte överlämna sig till polisen, sade hon.

Talespersonen Susan Benn läste upp en längre text vars avsändare ska vara Julian Assange. Hon började med att berätta att Julian Assange har fått rådet att stanna kvar på ambassaden – trots att den brittiska polisen i går krävde att han infinner sig på en polisstation.

Hon sa att asylärenden väger tyngre än utlämningsärenden enligt internationell rätt.

– Därför måste asylärendet utredas innan man genomför utlämningen till Sverige. Fram till att man får ett definitivt besked i asylärendet stannar Julian Assange kvar på ambassaden, sa Susan Benn.

Advokaten oroad

Vid 16.45 anlände Julian Assanges advokat Jennifer Robinson till ambassaden. Hon kunde då inte bekräfta om det stämmer att Julian Assange kommer att framträda vid ambassaden.

– Jag vet inte om det stämmer. Jag har precis kommit hit och ska gå in och ta red på det, säger Jennifer Robinson till Aftonbladet.

Vad händer om Julian Assange kliver ut på trappan?

– Då riskerar han att gripas.

Söker asyl

Daily Telegraphs twittersida uppgav att Julian Assange skulle göra ett uttalande på trappan till ambassaden klockan 17.00, svensk tid.

För två veckor sedan meddelade brittiska Högsta domstolen att Assange ska överlämnas till Sverige. Och sedan tio dagar tillbaka har Assange befunnit sig på Ecuadors Londonambassad för att söka asyl i det latinamerikanska landet, troligen för att försöka undvika våldtäktsanklagelserna som riktas mot honom i Sverige.

I går krävde den brittiska polisen att Assange infinner sig på en polisstation.

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter