Almedalen 2012

”De som bara bedriver bolag för att göra vinst ska stoppas”

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Jonas Sjöstedt (V) gästade ”Oj, vilken dag!”

Jonas Sjöstedt tar krafttag mot vinster inom välfärden.

Privata vårdbolag ska inte få ta ut vinst  utan återinvestera pengarna i verksamheten, menar han.

I dag utfrågades han i Aftonbladets Oj vilken dag.

Karin Magnusson, till vänster, frågade ut vänsterledaren Jonas Sjöstedt i ”Oj, vilken dag!”. Till höger Aftonbladets samhällschef Lena Mellin.
Karin Magnusson, till vänster, frågade ut vänsterledaren Jonas Sjöstedt i ”Oj, vilken dag!”. Till höger Aftonbladets samhällschef Lena Mellin.

Vänsterpartiet inledde sin dag i Almedalen med att gå till hårdare attack mot vinstdrivande bolag som bedriver skolor och vård. Partiet vill stoppa riskkapitalbolag som plockar ut stora vinster ur välfärden. I Aftonbladets Oj vilken dag utvecklade han förslaget. 

– Det försvinner så mycket pengar inom omsorgen att det utarmar kvaliteten, säger han och tillägger att bolagen plockar ut 8 miljarder i vinst varje år vilket innebär 20 000 anställdas löner.

– De som bara bedriver bolag för att göra vinst ska stoppas, säger han.

Pengarna ska tillbaka in i verksamheten

Sjöstedt vill däremot inte stänga dörren för samtliga privata vårdbolag eller skolor. Bolag som återinvesterar vinsten i verksamheten ska fortfarande få finnas kvar, menar han. Han utesluter inte att privata storbolag återgår till att bli kommunala och tar som exempel Attendo Care på Gotland som numera drivs i kommunal regi.

Vänsterpartiet har drivit en hård feministisk linje, framför allt pådriven av tidigare partiledare Gudrun Schyman. På frågan var partiet står idag svarade Sjöstedt att den feministiska frågan är högst aktuell.

– Insikten att kvinnor och män har lika villkor genomsyrar hela vår politik, säger han och tar som exempel att vid budget diskussioner räknar partiet noga på hur olika satsningar slår olika på män och kvinnor.

"En helt felkonstruerad valuta"

Kritiken mot att partiledningen främst består av män slår han ifrån sig.

– Det kommer från personer som inte känner till Ulla Andersson och Josefin Brink. Vi har en jämt fördelning inom partiet.

På frågan hur Europa ska komma ur krisen gav han en känga till hela Eurosamarbetet och Europas storbanker. Sjöstedt tycker det är orimligt att skattebetalarna ska betala för när storbankerna gör förluster och anser att de krisande medlemsländerna bör överväga att lämna Euron för att komma ur krisen.

– Krisen kommer prägla oss i många år och dess grund är en helt fel konstruerad valutaunion, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Almedalen 2012

Almedalsveckan