Efter Aftonbladets avslöjande – lämnade pensionsjätten AMF

avMattias Sandberg, Richard Aschberg

Publicerad:
Foto: Jerker Ivarsson

Torbjörn Callvik fick sluta som vd för Brandkontoret efter att felaktigt delat ut flera hyreslägenheter.

Han försvann även från AMF:s styrelse – efter bara fem månader på posten.

Nu vägrar pensionsjätten kommentera att även en av deras styrelseledamöter fick en hyresrätt på Östermalm.

”Vi avstår från att recensera våra styrelseledamöter”, skriver AMF:s presskontakt.

Det var under 2017 som Aftonbladet i den stora granskningen av hyresmarknaden avslöjade hur ledningen för det kundägda försäkringsbolaget Brandkontoret delade ut hyreslägenheter till anhöriga och näringslivsproffs.

Under vd:n Torbjörn Callviks ledning delades det ut mer än 20 lägenheter.

Fick styrelsepost

Callvik försåg sig själv och sina två barn med lägenheter och gav även en lägenhet till sin tidigare kollega - näringslivsproffset Caroline af Ugglas.
Af Ugglas fick en attraktiv hyresrätt på Östermalm – trots att hon redan ägde en egendom strax utanför Stockholm med ett totalt taxeringsvärde på närmare 55 miljoner kronor.

Senare fick Callvik styrelseuppdrag hos pensionsbolaget AMF, där af Ugglas sitter i styrelsen.

Enligt en professor i rättsvetenskap skulle lägenheten kunna betraktas som en muta.

Lämnade styrelsen - efter fem månader

Callvik valdes in i AMF:s styrelse under 2017, med ansvar för fyra miljoner pensionssparare.
I samband med Aftonbladets avslöjanden ville AMF inte kommentera skandalen.

Nu kan Aftonbladet berätta att Callvik även lämnat sin post i AMF:s styrelse - bara fem månader efter att han blivit invald.

”Jag känner inte till någon som suttit så kort tid som Callvik”, skriver Johanna Jämstorp, AMF:s presskontakt, i en kommentar.

Enligt henne tvingades Callvik inte bort från AMF på grund av lägenhetsskandalerna.

”Torbjörn Callvik ställde sin plats i AMFs styrelse till förfogande i september förra året. Efter att ha slutat som VD i Brandkontoret meddelade Torbjörn Callvik att han ville lägga fokus på nya utmaningar”.

Vägrar kommentera

AMF vägrar kommentera lämpligheten i att Torbjörn Callvik gav en hyresrätt på Östermalm till Caroline af Ugglas - innan han fick styrelseuppdraget i AMF.

”Vi avstår från att recensera våra styrelseledamöter. Vår verksamhet ska vila på hög etik och affärsmoral”, kommenterar Johanna Jämstorp.

Aftonbladet har sökt Torbjörn Callvik och Caroline af Ugglas för en kommentar.

Foto: Svenskt Näringsliv
Caroline af Ugglas.

Tipsade om aktieaffärer

När Aftonbladet tidigare frågade Callvik om varför han gav en lägenhet till af Ugglas uppgav han att det var som en gentjänst för att hon hade tipsat om aktieaffärer.

Men enligt af Ugglas fick hon lägenheten efter en förfrågan.

När Aftonbladet frågade om varför Torbjörn Callvik tog upp aktierådgivning svarade hon så här:

”Det syftar på att jag vid några tillfällen diskuterat Brandkontorets aktieplaceringar med Torbjörn och i samband med det gett min syn på de aktuella bolagen. Jag får ofta sådana frågor och brukar då kunna ge några enklare råd om portföljkonstruktion och risker, det tar jag förstås inte betalt för.”

Avslöjade fusk bland samhällstoppar

Aftonbladets stora granskning av hyresmarknaden avslöjade även hur samhällstoppar i flera fall tog sig förbi bostadskön – för att komma över allmännyttans största hyresrätter.

En stjärnmäklare, en jurist och en före detta toppchef på ett statligt bolag misstänktes alla ha fuskat till sig några av allmännyttans största lägenheter i innerstan.

Nu slår hovrätten fast att juristen har lämnat oriktiga uppgifter och hon är skyldig att flytta från sin paradvåning på Östermalm, så att den kan lämnas tillbaka till den kommunala bostadskön.

Även stjärnmäklaren kan bli tvungen att lämna tillbaka sin hyreslägenhet på 270 kvadrat - en av allmännyttans i särklass största lägenheter.

Hyresnämnden ville riva upp kontraktet i ett beslut från i slutet av förra året, men det beslutet är överklagat.

Publicerad: