Nyheter

Åtalet låter som en Jens Lapidus-roman

Av: 

Oisín Cantwell

NYHETER

Cantwell: Maffiarättegången är unik – och den är viktig för Sverige

HÖG SÄKERHET  Rättegången mot de 17 åtalade männen är en av de största i modern tid.

HÖG SÄKERHET Rättegången mot de 17 åtalade männen är en av de största i modern tid.

Foto: Foto: PER-OLOF SÄNNÅS

Så har den första riktiga maffiarättegången i Sverige inletts.

De 17 åtalade männen – som påstås vara inblandade i mord, kidnappningar och utpressning – satt i går på tre rader i säkerhetssalen i Stockholm och lyssnade på hur de fyra åklagarna presenterade en kall och hård skuggvärld.

Det här målet liknar ingenting vi tidigare sett.

En av de åtalade gängmedlemmarna.

Foto: Foto: PER-OLOF SÄNNÅS

Sant är att antalet mord i Sverige minskat betydligt de senaste 20 åren. Men de blir bara vanligare inom den organiserade brottsligheten, nätverken har blivit fler, brottslingarna mer förtjusta i att bära en revolver i byxlinningen.

Det var bara en tidsfråga innan vi skulle få bevittna en rättegång av det slag som har inletts mot det så kallade Södertäljenätverket.

Det är ett komplicerat mål som kommer att pågå i 50 dagar utspridda på fem månader, till omfång mer påminnande om en krigsförbrytarrättegång i Haag än en svensk mordprocess.

Och att lyssna på chefsåklagare Tora Holst är som att läsa en roman av en måttligt inspirerad Jens Lapidus.

Hon menar att målet handlar om en tio år gammal konflikt i Södertälje mellan nätverket och X-team, en supportergrupp till Bandidos.

Män som vuxit upp på samma gata, spelat fotboll tillsammans i knattelag och gått i samma skolor, påstås av en slump ha hamnat i olika gäng och i eskalerande hastighet konkurrerat om knarkhandel, beskyddarverksamhet, territorier, krogar.

Kvinnorna sitter på andra sidan det skottsäkra glaset i Stockholms tingsrätt med långa naglar och dyra handväskor.

Förvisso överlevde X-teams ledare Dany Moussa mordförsöket på spelklubben Oasen dagen före julafton 2009, men hans livvakt sköts ihjäl.

En av de 17 åtalade, en medelålders man som är förlamad från bröstet och nedåt och som i går rullade in i rättsalen i permobil, kommer att vittna om vad som hände några månader senare.

Han skadades då han och två andra personer i nätverket besköts under en bilfärd.

Hämnden, menar åklagarna, blev fruktansvärd. Dany Moussas två bröder mördades av en duo som försvann i natten på mopeder med sina automatvapen.

Att döda ledarens familj i stället för ledaren är en satanisk ondskefullhet som borde hålla sig till filmerna om Gudfadern.

Samtliga åtalade påstås, i en verklighet bortom filmduken, på ett eller annat sätt vara inblandade i morden.

Ligaledaren Bernard Khouris ska ha beställt vedergällningen. Han har i alla år delat ut order om utpressning och indrivning och sägs ha lagt sig i allt mellan himmel och jord i Södertälje.

I går fick vi höra telefonavlyssnade samtal, där han grubblade över hur en krogägare som möjligen våldtagit en flicka bäst skulle bestraffas.

I en annan värld hade han kunnat vara vd för vårdbolaget Carema: åklagarna berättade om bonussystem, vinstkrav och vikten av att hålla kostnaderna nere.

Och på åhörarläktaren satt den vanliga blandningen av journalister och kompisar till de åtalade, alltmedan sverigedemokraten och riksdagsledamoten Kent Ekeroth hade julafton och malde för alla som orkade lyssna om massinvandring, och länspolismästare Carin Götblad log och vänligen avböjde alla frågor.

Holst och hennes kollegor använde dagen till att pedagogiskt förklara hur nätverket var uppbyggt, hur hierarkin ser ut, de som bestämmer, de som utför order.

Vi lyssnade i timmar på avlyssnade samtal mellan män som har gått vilse i heder och moral. Morsaknullare hit, horungar dit.

Icke desto mindre, detta är en viktig rättegång. Den frågar oss om vi vill leva i ett samhälle där vissa stiftar egna lagar, där dödsstraffet är återinfört, där förlupna kulor kan träffa barn, och hårt arbetande affärsidkare tvingas betala en tiondel av sin inkomst för att slippa få knäskålar krossade.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert: