Återvinnings-förslagen

Socialdemokraternas nya budget: En repris

sparar på krutet Magdalena Andersson presenterade Socialdemokraternas skuggbudget i går. De flesta idéerna har vi hört förr. Enligt statsvetaren Ulf Bjereld är det av taktiska skäl som de inte presenterar nya reformer. Än. ”De måste man spara tills man kommer betydligt närmare valet 2014. Lägger man stora långtgående förslag nu kommer de tuggas sönder i debatten och kännas gamla när vi går till val”, säger han. BILDEN ÄR ETT MONTAGE
sparar på krutet Magdalena Andersson presenterade Socialdemokraternas skuggbudget i går. De flesta idéerna har vi hört förr. Enligt statsvetaren Ulf Bjereld är det av taktiska skäl som de inte presenterar nya reformer. Än. ”De måste man spara tills man kommer betydligt närmare valet 2014. Lägger man stora långtgående förslag nu kommer de tuggas sönder i debatten och kännas gamla när vi går till val”, säger han. BILDEN ÄR ETT MONTAGE

Socialdemokraternas vårbudget är full av idéer –som vi hört förr.

Hjärnorna bakom förslagen är Tommy Waidelich, Mona Sahlin och TCO.

– Det är jättebra förslag som jag gärna driver vidare, säger Magdalena Andersson (S).

De flesta av satsningarna i Socialdemokraternas vårbudgetmotion var redan kända när hela förslaget presenterades i går. Under den senaste veckan har både partiledaren Stefan Löfven och ekonomisk-politiska talespersonen Magdalena Andersson berättat mycket om vad budgeten, som har titeln ”Kunskap och arbete bygger Sverige”, ska innehålla.

”Han ska ha credd”

Sedan Löfven tog över som partiledare har Socialdemokraterna fått en ordentlig nystart i opinionen. Men vid gårdagens budgetpresentation bjöds det mest på gammal skåpmat.

Andersson lanserade bland annat idén om ett mål för sysselsättningen som ska komplettera det finanspolitiska ramverket. Men den som är den huvudsakliga hjärnan bakom förslaget är Tommy Waidelich, Magdalena Anderssons hårt kritiserade företrädare.

– Han har absolut drivit det. Det tycker jag han ska ha all cred för, säger Magdalena Andersson.

Förslaget om ett utbildningskontrakt för unga under 25 år som saknar gymnasieutbildning ses som den största nyheten i budgeten. Idén är ny, men kommer inte från S, utan från TCO.

– De har skrivit en ambitiös rapport om det som de lanserade för en tid sedan och som vi sedan har vidareutvecklat, säger Andersson.

Kan tuggas sönder

Under sitt första maj-tal i Göteborg avslöjade Stefan Löfven att partiet vill starta en innovationsberedning som ska locka fram nya jobb i nya branscher. Samma idé drev Mona Sahlin som partiledare i valrörelsen redan 2010.

Flera idéer känns också igen från ett helt annat håll – från regeringen. S vill se skattelättnader för personer med försörjningsstöd. Det är en fråga som regeringen redan utreder.

Ulf Bjereld.
Ulf Bjereld.

Enligt S-märkta statsvetaren Ulf Bjer­eld vid Göteborgs Universitet är det av rent taktiska skäl som Socialdemokraterna låter bli att komma med nya reformer.

– De måste man spara tills man kommer betydligt närmare valet 2014. Lägger man stora långtgående förslag nu kommer de tuggas sönder i debatten och kännas gamla när vi går till val, säger han.

Ny inriktning

Enligt Bjereld vill man i stället visa på en ny inriktning på politiken, genom att tala om framtid och modernitet. Men han ser också risker med att lägga sig så nära regeringen som man nu gör.

– Vänstern inom partiet kan tycka att det här är för lite och åt fel håll. Men så länge opinionssiffrorna växer så finns handslingsutrymmet att göra så här. Går siffrorna nedåt kommer partivänstern att göra sig hörd igen, säger Ulf Bjereld.

Statsminister Fredrik Reinfeldt var i går kritisk till stora delar av S-budgeten. Men samtidigt påpekade han att mycket känns igen.

– Vad som hänt är att inspirationen till deras förslag nu kommer från regeringen. Sakerna de föreslår har vi antingen redan gjort eller aviserat att vi ska göra det, säger han.

Gamla idéer i ny förpackning

Utbildningskontrakt för unga under 25 år utan gymnasie­examen.

Kommer i från: Idén har sin grund i en rapport från tjänstemannaorganisationen TCO och som sedan har förädlats av S-kansliet.

Sysselsättnings­politiskt ramverk, alltså en gräns för hur många arbets­lösa som får finnas.

Kommer i från: Idén lanserades av Magdalena Anderssons föregångare Tommy Waidelich och har förädlats efter krav från S förtroenderåd i december.

Utbildningsvikariat där långtidsarbets­lösa får vikariera för en anställd som studerar.

Kommer i från: En utveckling av det förslag som fanns i Tommy Waidelichs höstbudget. Beprövad modell från tidigare.

Traineeanställningar för att unga akade­miker ska få in en fot på arbetsmarknaden.

Kommer i från: Se tidigare.

Skattelättnader för personer med ­försörjningsstöd (­socialbidrag) under första halvåret i ­arbete.

Kommer i från: Fanns i Waidelichs höstbudget. Även alliansen utreder ett liknande förslag inom regeringskansliet.

Sommarjobbsgaranti i tre veckor för unga från nionde klass.

Kommer i från: Har sitt ursprung i Nynäshamns kommuns modell för att få in unga på arbetsmarknaden.

Innovationsbaserad statlig upphandling

Kommer i från: Enligt Magdalena Andersson har S inspirerats bland annat av hur statliga monopol verkade nära stora företag med innovationsutveckling. Ett exempel är Televerkets samarbete med Ericsson.

Innovationsberedning som ska ledas av statsministern och syftar till att skapa jobb i nya branscher.

Kommer i från: Mona Sahlin drev en sådan modell i valrörelsen 2010.

Publisert: