Fyra begärs häktade för vargjakt

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

De fyra jägare som misstänks för illegal jakt på varg i Lillhärdal i Härjedalen begärs nu häktade.

Häktningsförhandlingarna inleds efter lunch.

– Jag är jägare själv och skäms för dem, säger en bekant till en av de fyra.

Advokaterna har inte fått veta exakt vad misstankarna går ut på eller vad det finns för grund för dem. Såvitt känt görs inte gällande att något djur har skjutits, eller att vapen ska ha varit inblandade.

– Det är ju mycket som ryms inom grovt jaktbrott, det räcker att man spårar och följer efter. Och fredade djur har ju ett större skydd än andra djur, säger advokat Johan Matz, som företräder en av de fyra.

– Men min klient nekar till brott och ställer sig frågande till anklagelsen, han har lämnat sin version.

”Det är löjligt”

En femte person som var i sällskap med de fyra greps inte. Han berättar för Jakt & Jägares nätupplaga att de väntade gästjägare från Danmark som skulle jaga bäver. De var därför ute och letade efter bäverspår. Personen som i tidningen kallas Robert berättar också att det finns en vargflock om fem djur i området som ingår i det så kallade Tandsjöreviret. De andra gick, han själv körde skoter när de var ute.

– Jag hittade gott om vargspår. Jag konstaterade dem och körde vidare, säger Robert till Jakt & Jägare.

Advokat Johan Matz vill inte uppge vad hans klient uppgett i förhören, men säger sig inte ha hört talas om någon planerad bäverjakt.

En bekant till de fyra säger att den versionen är ett rent påhitt.

– Det är löjligt, nu hade vi fått två-tre decimeter spårsnö och då passar de på. De vill ha bort både björn och varg. Jag tycker att det har gått för långt, det är bedrövligt! säger den bekante till Aftonbladet.

Han säger sig tidigare ha fått se decimeterlånga plaströr som skulle fyllas med gift och stoppas i köttbitar som skulle slängas ut i markerna.

Greps i en insats

Två av de misstänkta är 43 år, de övriga 47 respektive 68 år och hemmahörande i trakten runt Lillhärdal och Sveg. De greps i en insats i söndags där polishelikopter, flera patrullbilar och personal från länsstyrelsen deltog.

En av de misstänkta har varit en förgrundsgestalt i en grupp som arrangerat manifestationer mot "den havererade rovdjurspolitiken".

I gruppens avsiktsförklaring framförs bland annat som krav: "Att vår och kommande generationer ska kunna befolka landsbygden med bibehållen livskvalité. Landsbygden är oumbärlig för Sverige. Det finns ingen plats för rovdjur i trakter där människor bor och verkar!"

Bestrider misstankarna

Advokat Stefan Müntzing säger att hans klient bestrider misstankarna om brott å det bestämdaste. Att mannen ska vara särkilt aktiv rovdjursmotståndare vill advokaten tona ner.

– Han är en av många, många människor som haft synpunkter på den förda rovdjurspolitiken, men vi lever gud bevars i en demokrati så det förutsätter jag att han kan ha även framöver. Detta är en fråga som engagerar.

Häktningsförhandlingarna kommer att hållas i polishuset i Borlänge.

Publicerad: