Nyheter

”Breivik frisk nog för straff”

Anders Behring Breivik.
Anders Behring Breivik.

NYHETER

Att frikänna massmördaren Anders Behring-Breivik från tillräknelighet och straff på grund av sjukdom är - av vad som framkommit i utredningen - stötande oprofessionellt och fantasilöst, enligt psykiatriprofessorn Johan Cullberg.

”Man har inte förstått att detta handlar om en genomtänkt filosofi med en fullt konsekvent brottslig handling”, skriver han i Dagens Nyheter med adress till det norska undersökningsteamets två psykiatrer, som slagit fast att Breivik sedan många år lider av paranoid schizofreni.

”Det mesta talar mot”

Cullberg har läst undersökningsprotokollet och anser att det mesta i det talar mot diagnosen.
”Tvärtom har han under flera år varit skärpt och målmedveten i sin systematiska inriktning att genom terrorhandlingar skapa förtvivlan, rädsla och kaos”, skriver Cullberg som menar att det i sig räcker för att underkänna schizofrenidiagnosen.

”I full konsekvens”

Terrorhandlingarna är i full konsekvens med hans genomtänkta åsikter, skriver han och påpekar att detta diskuterar utredarna inte alls.
Att onda handlingar, som Breiviks eller Hitlers eller Stalins, definitionsmässigt måste vara ”sjuka” är att använda sjukdomsbegreppet i värderande syfte, anser Cullberg.
”Ingenting i intervjuerna med Breivik kom fram som inte skulle kunna sagts eller gjorts av en extrem politisk eller religiös politiker”.

TT

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter