SD-topp hänger ut migrationsdomar

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2011-12-04

Hemsidan granskas av Datainspektionen

På sin hemsida lägger Sverigedemokraten Henrik Agerhäll ut domar från Migrationsdomstolen.

Nu överväger Datainspektionen att polisanmäla.

– Det är mycket känsliga uppgifter som läcker ut, säger Jonas Agnvall, jurist på Datainspektionen.

"Psykintyg gav ensamkommande flyktingbarn uppehållstillstånd", "Ankarbarn fixade uppehållstillstånd åt mamma och syster" och "Apatisk pojke gav hela familjen uppehållstillstånd".

Så lyder länkrubrikerna till det hundratal domar från Migrationsdomstolen som sverigedemokraten Henrik Agerhäll lägger ut på sin hemsida.

Henrik Agerhäll är ordförande för Sverigedemokraterna i Umeå, och toppade partiets valsedlar i kommunalvalet i Umeå 2010.

"Riskerar folks liv"

Nils Jonasson, 38, i Eskilstuna, vars fru finns med bland publiceringarna, är bedrövad.

I domen förekommer uppgifter om hennes bisexuella läggning. Hon flydde från Uzbekistan tillsammans med en kvinna som hon då levde i ett förhållande med.

– Det är olagligt med homosexualitet i Uzbekistan. Hon har två barn där som hon ska hämta hit. Nu riskerar hon långt fängelsestraff eller dödsstraff, om hon reser tillbaka, säger Nils Jonasson och fortsätter:

– Det här är uppgifter som riskerar folks liv, när de görs så här öppet tillgängliga.

Anmäld för hets mot folkgrupp

Henrik Agerhäll anmäldes för hets mot folkgrupp 2009 efter att ha delat ut 3 000 flygblad mot invandrare. Fallet avskrevs av Justitiekanslern, JK, som bedömde att flygbladen inte faller under tryckfrihetsförordningen, eftersom ingen ansvarig utgivare angivits.

Till Aftonbladet svarar Henrik Agerhäll per mejl.

– Jag ser hemsidan lite grand som en gratisversion av Infotorg juridik. Det är en viktig demokratifråga att allmänheten får reda på vilken nivå bevisvärderingen ligger på inom våra migrationsdomstolar.

Ser du inga risker med att domarna innehåller känslig information?

– Jag har svårt att se några problem, juridiskt eller moraliskt, med att hemsidan publicerar samma domar som Infotorg juridik.

Infotorg tar avstånd

Pernilla Brouzell, vice vd på Infortorg juridik, vill inte förknippas med sverigedemokratens hemsida.

– Vi lägger inte ut domar på någon publik sida. Vi vänder oss mot yrkesverksamma jurister, som använder alla slags domar i sina yrkesutövningar, säger hon.

– De loggar in på vår sida. Man måste bedriva affärsverksamhet för att bli kund till Infotorg. Vi tar avstånd från hans sida och har ett nära samarbete med Expo, bland annat, säger hon.

DI: "Vet inte hur vi ska göra"

Datainspektionen har fått in anmälningar mot sidan och överväger nu polisanmälan.

– Vi har inte bestämt än vad vi ska göra, säger Jonas Agnvall, jurist och samordningsansvarig för internetfrågor vid Datainspektionen.

Den 17 november polisanmälde myndigheten publiceringar av sexualbrott på en sajt mot pedofiler.

– Det är fjärde sexbrottssajten vi anmäler. Men vi har hittills inte tagit ställning i något fall som gäller migrationsdomar. Det här fallet är principiellt intressant.

Jonas Agnvall förklarar att syftet bakom en publicering är avgörande.

– Även om det här handlar om offentliga handlingar kan det vara straffbart att publicera känsliga uppgifter, men inte om det har journalistiska ändamål. Det är en gränsdragning mellan yttrandefrihet och personlig integritet. När det gäller sexualbrottssajterna bedömer vi att inget sådant syfte finns. Vi ska ta ställning till det även i fråga om den här sajten.

SD: "Det är journalistisk verksamhet"

Martin Kinnunen, pressansvarig för Sverigedemokraterna, påpekar att Henrik Agerhäll inte är folkvald, utan en lokal medlem.

– Hans problem är väl förmodligen att han inte har något utgivningsbevis. När man sysslar med journalistisk verksamhet ska man ju ha det.

Är det här journalistisk verksamhet?

– Ja. Jag trodde det var uppenbart. Det handlar om att publicera domar.

Så ni har ingen kritik mot sidan från partiledningens sida?

– Vi har inte granskat hemsidan ingående. Däremot ska man följa de lagar och regler som råder i samhället. Det kan ju vara så att den här personen inte har gjort det, och då är det ju inte bra, säger Martin Kinnunen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln