”De har drabbats av depression”

1 av 2 | Foto: Mamman tog sin son i famnen och hoppade från en bro vid Slussen i Stockholm.
NYHETER

Två dödade spädbarn – två misstänkta mammor.

Oftast är det en förlossningsdepression som ligger bakom de brutala våldsdåden.

– De har vanföreställningar och är förvirrade i sina tankar, säger kriminologen Mikael Rying.

Den 33-åriga mamman i Stockholm och mamman i 25-årsåldern i Halmstad är båda misstänkta för att ha tagit livet av sina nyfödda söner.

– Dödligt våld mot små barn under ett år är oerhört ovanligt i Sverige. Två fall just nu är en slump, enligt kriminologen Mikael Rying som jobbar på Rikspolisstyrelsen samt forskar på Mittuniversitet.

Psykisk sjukdom

På 90-talet låg snittet på två fall per år. Nu har det sjunkit och är nere på i genomsnitt knappt ett fall per år.

Lika många kvinnor som män döms för dödligt våld mot små barn under ett år. Bakomliggande orsak till dåden är i hälften av fallen att gärningsmannen inte står ut med skriken. Här återfinns de flesta manliga förövarna.

För den andra hälften gäller psykisk sjukdom. Här åter finns de kvinnliga förövarna.

– Mammorna har generellt sett drabbats av förlossningsdepression.

– De har vanföreställningar och är förvirrade i sina tankar, säger Rying.

Hoppade från bro

En kvinna som dödar sitt barn vid födseln - eller vid tidpunkt då hon på grund av födseln befinner sig i upprivet sinnestillstånd eller i svårt trångmål - kan dömas till barnadråp. Det ger fängelse i maximalt sex år. För mord gäller däremot fängelse i minst tio år.

Det var för drygt två veckor sedan som den 33-åriga mamman hoppade från en bro vid Slussen med babyn i famnen. Den tre månader gamle sonen avled efter cirka en vecka.

Mamman har nu anhållits misstänkt för mord alternativt barnadråp.

”Andra krafter”

I det andra fallet, i Halmstad, anser försvarsadvokaten att mamman kan ha drabbats av förlossningsdepression och försökte få till den alternativa brottsrubriceringen barnadråp. Men rätten gick på en annan linje och häktade henne på sannolika skäl misstänkt för mord på den fem månader gamla bebisen.

– Det ska nu utredas och min klient ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning. Hon säger själv att hon inte kunnat styra sin kropp utan att andra krafter tagit över, säger kvinnans advokat.