Redo för fajt om väljarnas röster

Publicerad:
Uppdaterad:
Ekonomiskpolitiska talespersonen Magdalena Andersson (S) och finansminister Anders Borg (M).
Foto: BJÖRN LINDAHL, PONTUS ORRE
Ekonomiskpolitiska talespersonen Magdalena Andersson (S) och finansminister Anders Borg (M).

NYHETER

■ ■ Den som vinner fajten om ekonomin vinner med stor sannolikhet valet 2014.

■ ■ Den avgörande matchen står mellan finans­minister Anders Borg (M) och ekonomiskpolitiska talespersonen Magdalena Andersson (S).

■ ■ I kväll möts de i en ­debatt för första gången, för att diskutera regeringens vårbudget som läggs fram i dag.

■ ■ Duellen i SVT:s ­”Aktuellt” blir den första i slaget om vem som ska hålla i svenska folkets skattekista framöver.

Utbildning

Magdalena Andersson

Har en gedigen studiebakgrund. ­Efter Handelshögskolan i Stockholm, där hon tog ut en civilekonomexamen, läste hon en forskarutbildning i national­ekonomi. Har dessutom studerat både i Wien och på ansedda Harvard i USA

Anders Borg

Fann sig väl till rätta på Uppsala universitet där han ­läste statskunskap, ekonomisk historia och filosofi. Har dessutom läst en forskarutbildning i nationalekonomi på Stockholms universitet. Har aldrig studerat utomlands.

Erfarenhet

Magdalena Andersson

Innan hon blev ekonomiskpolitisk talesperson hade hon aldrig arbetat som politiker, men hon har erfarenhet från SSU. Har under många år verkat i det dolda inom S, bland annat som statssekreterare. De senaste åren har hon varit överdirektör på ­Skatteverket.

Anders Borg

Har bred erfarenhet från politiken och från näringslivet. I början av 1990-­­talet var han politisk ­sakkunnig. Lämnade sedan politiken för att ­arbeta som bland annat chefs­ekonom. Finans­minister sedan 2006 och en av Sveriges populäraste­ politiker.

Stil

Magdalena Andersson

Skuggfinansministern saknar den klassiska betong­sossiga stilen och skulle kunna förväxlas med en moderat ­eller chef inom finanssektorn. Kompletterar Stefan Löfven. Där han är man, lantis och gammal svetsare är Andersson kvinna, storstadsbo och akademiker. Självsäker.

Anders Borg

Ser inte ut som en klassisk moderat och ­hade lika gärna kunnat vara social­demokrat. Är ­nästan lika känd för sin hästsvans som för sitt ­gedigna ekonomiska ­kunnande. Mer lättsam än Fredrik Reinfeldt och hans lite lantliga framtoning går hem i stugorna.

Potential

Magdalena Andersson

Ett oprövat kort i den politiska frontlinjen, men ”Magda” har hyllats av sina partikollegor. Hon ses som en av de viktigaste kuggarna i Stefan Löfvens nya lag och fick direkt en proffsigare stämpel än sin föregångare Tommy Waidelich.

Anders Borg

Efter snart sex år i regeringen nämns Borg som den naturliga efterträdaren till Reinfeldt. Han har stor ­potential, men är sitt eget största hot. Borg har sagt att rampljuset tär på familjelivet och att han kan lämna politiken inom ett par år. Ett internationellt toppjobb är då att ­vänta – om Borg vill.

Internationell erfarenhet

Magdalena Andersson

Stefan Löfven har lyft fram att han via sin fackliga bakgrund jobbat mycket internationellt. Den erfaren­heten saknar Andersson, som dock har studerat vid utländska toppuniversitet.

Anders Borg

Har under flera år åkt skytteltrafik till och från Bryssel och till ­internationella toppmöten. Går hem bland sina ministerkollegor utomlands och har dessutom ­prisats av Financial Times som Europas bästa finansminister.

Nätverk

Magdalena Andersson

Jobbade under många år ­ytterst nära både Göran Persson och Mona Sahlin vilket gör att hon har lyfts in i deras omfattande kontaktnät. Där finns både ­finanshajar och ­ledarskribenter.

Anders Borg

Har ett brett nätverk ­bestående av både europeiska ­toppolitiker och andra tunga ekonomer. Enda plumpen i protokollet är han stött sig med direktörerna i det svenska ­näringslivet.

Trovärdighet

Magdalena Andersson

Har en självklar trovärdighet med sig från ­jobbet på Skatteverket, där hon bokstavligt talat ­hade ansvar för svenska folkets pengar. Men trots en gedigen ekonomisk bakgrund är hon fortfarande ett oprövat kort.

Anders Borg

Borgs väderliknelser om den svenska ekonomin och bekymrade uppsyn gör att det känns som att han bär ansvaret för ­Sveriges kassakista på sina egna axlar. ­Medan alliansen krisar är förtroendet i de ekonomiska frågorna fortfarande skyhögt.

Totalt:

Magdalena Andersson 20

Anders Borg: 28

Magdalena Andersson och Anders Borg

Anders Borg

Ålder: 44.

Familj: Gift med Sanna. Har tre barn.

Bor: Katrineholm.

Yrke: Finansminister (M).

Inkomst: 114 000 kr/månad.

Gör på fritiden: Jagar gärna.

Magdalena Andersson

Ålder: 45.

Familj: Gift med ­Richard. Har två barn.

Bor: Nacka.

Yrke: ­Ekonomiskpolitisk talesperson för ­Socialdemokraterna.

Inkomst: ­Hade 90 000 kr/månad på Skatte­verket. Får enligt uppgifter till ­Aftonbladet ­något ­liknande i sin nya roll.

Gör på fritiden: Klättrar mycket.

Publicerad: