Supertyfoner hotar Kina

NYHETER

Myndigheterna evakuerar 50 000 personer

Foto: Tyfonerna som hotar Kina.

Två separata tyfoner hotar Kinas östkust nästan samtidigt.

26 personer har redan dött i skyfallen och tiotusentals evakueras.

Flera storstäder på Kinas östkust hotas av tyfonerna Damrey och Saola som beräknas nå fastlandet under fredagen. I Shanghai har de två flygplatserna tvingats stänga. Tåg och båtar står helt still i väntan på att de tropiska stormarna ska slå till med full kraft.

”Mycket ovanligt”

– Det är mycket ovanligt att två tyfoner drar in över de östliga regionerna nästan samtidigt, säger en representant för Kinas meteorologiska institut till Chinadaily.

Saola, med vindstyrkor i byarna på över 100 kilometer i timmen, har redan passerat Filippinerna med stor förödelse som följd. Där har 26 personer dött och flera hundratusen drabbats av tyfonens framfart, enligt Xinhua News Agency.

Redan höga vattenflöden

Ovädren kommer i ett svårt läge för Kina. Vattenflödena är redan höga sedan de kraftiga regnen som drog in i slutet av juli. Och nu kommer det betydligt mer. Enligt uppgifter till Chinadaily kan Yangtzefloden komma att svämma över.

Som en direkt följd gick Kinas meteorologiska institut under dagen ut med en röd varning. Det är den högsta nivån i landets varningssystem för tyfoner.

Mer än 50 000 personer har evakuerats inför stormarna.