HBT-frågorna kapas av antimuslimsk grupp

Foto: –De får lättare att sprida sin retorik om de till exempel försvarar HBTQ-frågor, säger Martha Hannus som skrivit en rapport för EXPO research om rörelsen.
NYHETER

Mitt under Prideparaden på lördag kommer den antimuslimska counterjihadrörelsen arrangera en demonstration. Gruppen säger sig försvara mänskliga rättigheter, bland dem HBT-personers.

I dag hölls ett seminarium på Pride med titeln "Inte i vårt namn."

– De får lättare att sprida sin retorik om de till exempel försvarar HBTQ-frågor, säger Martha Hannus från EXPO. 

På lördag avslutas Pridefestivalen med klassiska paraden. Men samtidigt kommer en annan demonstration hållas av den antimuslimska counterjihadrörelsen, som finns över hela västvärlden.

Enligt nätverket själva anordnar man demonstrationen på grund av självmordsbombningen i Stockholm i december 2010.

Rörelsen säger sig även försvara mänskliga rättigheter, bland dem HBT-personers.

Försvarar HBTQ-frågor

I dag hölls ett seminarium på Pridefestivalen med titeln "Inte i vårt namn." På seminariet deltog bland annat talare från den antirasistiska stiftelsen EXPO och RFSL.

– De får lättare att sprida sin retorik om de till exempel försvarar HBTQ-frågor, säger Martha Hannus som skrivit en rapport för EXPO research om rörelsen. 

Counterjihadrörelsen menar på att Europa håller på att islamiseras och att islam är en våldsideologi, berättar Martha Hannus.

– De vill uppfattas som toleranta genom att vara för HBTQ-frågor istället för mot islam.

De vill stigmatisera en grupp

På seminariet diskuterades strategier för att möta rörelsens argument.

– Det är viktigt att peka på att de använder mänskliga rättighetsfrågan för att attackera islam. De vill stigmatisera en grupp i försvar för en annan, säger Martha Hannus.

På lördag väntas en motdemonstration hållas. Om det blir våldsamt kan inte Martha Hannus svara på.

– Det blir nog en liten demonstration och motdemonstrationen blir nog större. Man ska inte tillstryka dem för stor betydelse, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hbtq

Pride

Islam

Islamofobi