Barncancerfonden måste betala kök på Nya Karolinska

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

NYHETER

Föräldrar till cancerdrabbade barn har beslutat att betala för ett kök på Nya Karolinska.

I dagsläget är det omöjligt för dem att laga mat på sjukhuset, trots att de bor där långa perioder.

– Principiellt anser vi att skattemedel ska säkra att barnsjukvård är barnanpassad, men behovet är stort och vi kan inte vänta, säger Caroline Palo, ordförande i Barncancerfonden Stockholm Gotland.

Tidigare i veckan kunde Aftonbladet berätta att personal på Nya Karolinska sjukhuset, NKS, vädjar till privata företag för att få hjälp med inredning.

Nu tas ytterligare ett privat initiativ för att göra miljardsjukhuset mer barnanpassat. Barncancerfonden Stockholm Gotland, har beslutat att lägga 280 000 kronor för att bygga ett fungerande kök. Utgiften är möjlig tack vare donationer. Pengarna tas helt ur kassan från Barncancerfondens lokala förening för Stockholm och Gotland.

– Det här sker utanför riksförbundet Barncancerfonden. Vi är drabbade som samlar in till andra drabbade i vår region, säger vice ordförande Carina Kampe.

I lokalföreningen ingår föräldrar till cancerdrabbade barn och personer som själva hade cancer som barn.

”Kan inte vänta”

Ordföranden Caroline Palo berättar att de länge lyft behovet av att kunna laga mat på avdelningen.

– Barn som behandlas med cytostatika behöver äta mat som de har aptit för när de orkar äta.

I dagsläget finns det inget kök alls på avdelningen. Föräldrar och anhöriga som vistas på sjukhuset i långa perioder får leva på färdigmat eller gå ut och äta.

– Det blir ekonomiskt ohållbart för många, säger Caroline Palo.

Tidigare kritik

Hon hyllar personalen på avdelningen som har ordnat med allt praktiskt och tagit fram planen för ett nytt kök.

– De har sett det stora behovet och agerat handlingskraftigt och med stor empati.

Barncancerfonden Stockholm Gotland har tidigare riktat hård kritik mot Nya Karolinska för bristen på barnanpassning. En enkät visade medlemmarnas missnöje efter flytten till de nya lokalerna. Flera påpekade att de inte kunde laga mat:

"Vi känner oss mer isolerade på NKS. Saknar att kunna göra sådana självklara saker som att laga mat vilket vi kunde på Q84."

"Sjukdomen och behandlingen påverkar matlusten och smaksinne på ett negativ sätt. Min dotter mådde illa av sjukhusmat. Det är oerhört viktigt att föräldrar lagar den maten barnet vill ha och kunna erbjuda barnet när hen vill."

Barncancerfonden Stockholm Gotland efterlyser också ett lekrum på avdelningen. Även det hoppas man kunna bekosta med hjälp av donationer.

– Får vi in tillräckligt med medel är vår önskan att även kunna bidra med medel till det. 300 000 kronor behövs för detta ändamål.

Bara en kan övernatta

På NKS finns det ingen möjlighet för två föräldrar att övernatta samtidigt hos barnen.

– Alla är medvetna om att ett svårt sjukt barn kräver två föräldrar eller nära anhörig på plats även nattetid, trots det kan bara en förälder sova i barnets rum, säger Caroline Palo.

– Sjukhuset utgår ifrån att föräldrarna tar en stor del av ansvaret i vården men det finns inga förutsättningar för det i den nuvarande fysiska miljön.

Publicerad:

LÄS VIDARE