S: ”Ge kommunerna makt att ställa krav”

Av: Anette Holmqvist, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Förelår att flera lagar skrivs om.

Socialdemokraternas Anneli Hulthén, Carin Jämtin och Ingmar Reepalu vill att flera lagar skrivs om.
Foto: SCANPIX
Socialdemokraternas Anneli Hulthén, Carin Jämtin och Ingmar Reepalu vill att flera lagar skrivs om.

Socialdemokraterna vill ge kommunpolitiker makt att stoppa vinstdrivande företag inom vård, skola och omsorg.

Partiet vill att lagarna som reglerar upphandlingar i kommunerna skrivs om.

– Skattepengarna ska gå till vad de är avsedda för och inget annat, säger partisekreterare Carin Jämtin (S).

På en pressträff på S-högkvarteret i Stockholm presenterade partisekreteraren Carin Jämtin i dag ett nytt inlägg i debatten kring vinstdrivande företag inom skola, vård och omsorg. Debatten har pågått under en lång tid och har bland handlat om skandalerna inom bolaget Carema. Med sig hade Jämtin Anneli Hulthén och Ilmar Reepalu, kommunstyrelseordföranden i Göteborg respektive Malmö. Partiledaren Stefan Löfven var inte på plats.

”Äldre ska inte ta skada”

Socialdemokraterna vill att flera lagar nu skrivs om, både lagen om offentlig upphandling (LOU) och lagen om valfrihetssystem (LOV). Målet är att öka möjligheterna för kommuner att ställa krav på att icke-vinstdrivande företag eller stiftelser ska kunna gynnas vid upphandlingar av välfärdstjänster.

– Det handlar om att kvaliteten ska vara bra och att äldre inte ska ta skada, samtidigt som valfriheten ska värnas. Det är viktigt att skattepengarna används på ett schysst sätt och att vi bibehåller valmöjligheten i den offentliga sektorn. Vi måste se till att pengarna används i verksamheten och inte hamnar på andra ställen, säger Carin Jämtin.

Ställer krav

I tisdags gick två av partiets företrädare, Mikael Damberg och Lena Hallengren, ut och sa att valfriheten inom välfärden är här för att stanna. Partiet vill alltså inte se något förbud mot att vinster plockas ut. Men samtidigt kräver man att meddelarfriheten och offentlighetsprincipen även ska gälla i de privat drivna verksamheterna.

Enligt Ilmar Reepalu är en del av problemet att företag i dag kan konkurrera genom att inte betala skatt på rätt sätt.

– I Malmö har vi sett över hela vår upphandlingsverksamhet, vi har skrivit in att meddelarfrihet ska gälla och att man har kollektivavtalsliknande förhållanden, säger han.

Enligt S-företrädarna är problemet i dag att det är oklart vilka krav som får ställas av kommunerna vid upphandlingar. Eftersom det finns en risk att processen överklagas och måste göras om undviker många kommuner att ställa specifika krav som rör sociala- och miljöfrågor.

Testa hur långt man kan gå

I Malmö och Göteborg, där S sitter med i en majoritet, ska man nu testa hur långt man kan gå inom lagarnas gränser. Men S-politikerna var tydliga med att partiet inte vill förbjuda vinstdrivande verksamhet inom välfärdssektorn.

– Vi vill inte förbjuda vinstdrivande företag, men kommunalpolitikerna ska kunna ha möjligheten att välja att gynna icke-vinstdrivande företag och stiftelser, säger Carin Jämtin.

Flata i kritiken

Presskonferensen hölls under en paus i det möte som S partistyrelse har i dag. I gruppen har det tidigare kommit kritik om att S varit för flata i sin kritik av regeringen under Carema-skandalen. Men enligt Jämtin kom dagens utspel inte efter något krav från partistyrelsen.

– Nej. Vi tog ett kongressbeslut i frågan 2009, sedan gick vi in i en valrörelse som tog tid. Det senaste året har vi konkretiserat och arbetat med hur vi effektivt ska hantera skattepengarna i välfärdssektorn. Det här är en av de byggstenarna.

Publicerad: