5 000 soldater ska jaga Kony

Publicerad 2012-03-23

Propagandafilm gav omedelbart resultat

Den jagade rebelledaren Joseph Kony.

Filmen har setts mer än 100 miljoner gånger.

Nu har det gett resultat – 5 000 soldater ger sig ut på jakt efter rebelledaren Joseph Kony.

– Vi har ett uppdrag att stoppa honom, säger Francisco Madeira vid Afrikanska unionen.

En soldat från Afrikanska unionen. (Arkivbild)

För några veckor sedan spreds en propagandafilm som en ostoppbar löpeld på internet.

Propagandafilmen från organisationen Invisible Children ville få till stånd ett gripande av den ugandiske rebelledaren Joseph Kony, som länge varit en av planets mest eftersökta människor.

Över 100 miljoner gånger har den 29 minuter långa filmen tittats på och har både blivit hyllad och starkt kritiserad. Många har hävdat att filmen enbart tillverkats för att dra in pengar till organisationen bakom den.

Gett resultat

Nu har den gett konkreta resultat.

Afrikanska unionen berättade på fredagen att man kommer att skicka 5 000 soldater som enbart ska arbeta med att få fast Kony, ledaren för Herrens motståndsarmé, LRA.

– Vi behöver ta i med hårdhandskarna för att stoppa Kony, militära hårdhandskar i det här fallet, säger Francisco Madeira, AU:s sändebud rörande LRA.

Kony anklagas för att sedan sitt uppror mot det Ugandiska styret 1986 ha värvat mer än 30 000 barn som tvingats agera soldater i hans gerillaarmé. Under nattliga räder ska LRA kidnappat både pojkar och flickor, de senare har fått tjänstgöra som sexslavar.

Såg sin chans

Vid FN:s högkvarter i Centralafrika har man sett det internationella intresset som en chans att agera för att stoppa LRA.

– Uppmärksamheten har varit användbar, väldigt viktig, säger Abou Moussa, chef vid FN-kontoret, enligt AP.

Joseph Kony sägs ha slutat använda sig av elektroniska hjälpmedel, som mobiltelefoner, för att göra det svårare att hitta honom.

De mest trovärdiga rapporterna säger att Kony – om han är vid liv – uppehåller sig i Centralafrikanska republiken.