Experten: Israel kan angripa Iran

avKenan Habul

Den blodiga attacken mot turistbussen kan leda till storkrig.

– Israel kan använda terrordådet som en förevändning för att attackera Iran, säger Trita Parsi, Mellanösternexpert.

ANLITAD AV CNN OCH BBC Trita Parsi har blivit en av världens främsta Iran-kännare. Numera arbetar han med Iran-frågor i USA.Foto

Trita Parsi är doktor i statsvetenskap, har skrivit böcker om iransk och israelisk politik och han intervjuas flitigt i internationella medier.

Inte förvånad

Att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu omgående gick ut och beskyllde Iran för attacken i Bulgarien förvånar honom inte.

– Israel är rädd att Iran är på väg att skaffa kärnvapen, någonting Iran förnekar. Länderna har bedrivit ett så kallat smutsigt krig i flera år nu, säger han till Aftonbladet.

Har inte förnekat

Parsi syftar på fyra uppmärksammade mord på iranska kärnforskare 2010-2012. Iran, men även amerikaner, har anklagat Israel för att ligga bakom. Israelerna har varken förnekat eller dementerat.

Samtidigt har iranska agenter beskyllts för att ha försökt döda israeliska diplomater i Thailand, Indien och Georgien, men misslyckats.

– En teori är att Iran därför väljer att slå mot turister som inte är lika skyddade som ambassadpersonal.

Hade samlat information

En svensk-libanes greps på Cypern för elva dagar sedan. Mannen misstänks ha planerat en attack mot israeliska mål och ska ha kopplingar till terrorstämplade Hizbollah.

– 24-åringen har samlat information om israeliska turister och vilka bussturer de tar. Det gör att vi vill förhöra honom om detta i dag, säger inspektör Panicos i Limassol på Cypern.

Kan bomba kärnanläggningar

Vad Netanyahus hot om att "Israel kommer att reagera kraftfullt mot iransk terrorism" innebär är oklart.

– Nu kan han försöka utnyttja terrordådet för att framställa en eventuell israelisk attack mot Iran som självförsvar.

Fler kan dras in

Det har länge spekulerats om Israels planer att flygbomba iranska kärnkraftsanläggningar. I förrgår lämnade Israels största parti, Kadima, regeringskoalitionen vilket gör att Netanyahu har blivit ännu mer beroende av extremistiska partier i regeringen som vill slå till mot Iran, enligt Parsi.

En israelisk attack mot Iran riskerar att dra in fler länder. Iran har nära samarbete med libanesiska Hizbollah som enligt Israel och USA är terrorister.

–Men vi får hoppas att det internationella samfundet hindrar konflikten från att eskalera ytterligare, säger Trita Parsi.

Syriens blodiga uppror

Sedan revolten mot regimen i Syrien bröt ut för 16 månader sedan har regimkritiker och andra källor rapporterat om massakrer flera gånger.

2011

23 mars: Fler än 100 skjuts ihjäl av polis i staden Daraa i söder. Regimen skyller på en kriminell liga.

31 juli: Omkring 100 döda när regeringsarmén stormar protester i staden Hama.

2012

4 februari: Oppositionen larmar världen om flera dödsmassaker i staden Homs, där fler än 230 civila – bland dem kvinnor och barn – ska ha dödats av regimstyrkor under loppet av en enda natt.

1 mars: Armén tar kontroll över Baba Amr i Homs efter en belägring som uppges ha krävt sammanlagt 700 liv.

12 mars: 47 kvinnor och barn hittas mördade i Homs.

25 maj: Minst 108 döda rapporteras – de flesta kvinnor och barn – nära staden Hula där dödandet pågått i två dagar. FN-utredare håller styrkor som stöder regimen ansvariga.

12 juli: Regimen använder pansarfordon och helikoptrar när fler än 150 dödas i samhället Treimsa (al-Turaymisa) i Hamaprovinsen.(Källa: TT-AFP)

18 juli: Oppositionen sprängde en bomb vid säker­hets­­­tjänstens högkvarter i Damaskus. Tre tjänstemän dödades däribland Syriens försvarsminister, Daoud Rajha, 65, och president Bashar al-Assads svåger, Assef Shawkat, 62.

Efter attentatet följdeytterligare strider och minst 214 människor – 124 civila, 62 regimsoldater och 28 rebeller dog.