Nyheter

Nio döda efter lavin i Chamonix

Av: 

Nina Svanberg

Mathias Gerdfeldter

Oskar Forsberg

NYHETER

Inga svenskar uppges vara bland de skadade

Nio bergsklättrare uppges ha omkommit i en stor lavin nära Chamonix i franska alperna på torsdagsmorgonen.

De 28 klättrarna var sammanlänkade med rep när lavinen svepte med sig dem.

– De svenska bergsguider som jag känner till i Chamonix är säkra, säger en svensk på plats i Chamonix.

En lavin nära den populära skidorten Chamonix dödade nio och skadade åtta bergsklättrare i morse, enligt uppgifter från polisen. En av de skadade personerna lyckades larma myndigheterna från en mobiltelefon strax efter klockan 5.30 vid Mont Maudit, enligt den franska nyhetssajten RTL.

Flera utlänningar ska finnas bland dödsoffren och åtta personer har skadats lindrigt. Den franska polisen har identifierat sex av de döda bergsklättrarna. Det är två tyskar, två schweizare och två spanjorer, rapporterar AFP. Brittiska Daily Mail rapporterar om att övriga tre döda är britter. Enligt det danska utrikesministeriet ska även två danskar vara inblandade i olyckan.

– Det är den brantare vägen av de två normalvägarna upp på Mont Blanc som det här verkar ha hänt. Det har hänt ganska högt upp, på över 4000 tusen meters höjd. Av det jag har hört ska en av de saknade vara en tysk bergsguide, säger en svensk bergsguide som Aftonbladet pratat med.

Lavinen är den dödligaste sedan 2008, enligt franska Le Figaro på nätet.

"De verkade inte oroliga"

Klättrarna i expeditionen uppges ha varit vid gott mod när de gav sig ut imorse.

– Bergsklättrarna passerade här i morse. Jag serverade dem frukost, de verkade inte oroliga, de var som alla andra, säger en av dem som har hand om bergsstugan Les Cosmiques där bergsklättrarna gick förbi imorse på väg mot toppen av Mont Blanc.

Ihopbundna

– Vi har inga uppgifter om att det är några svenska medborgare bland de drabbade, säger Anna Backlund på UD:s presstjänst.

Berget Mont Maudit är känt för en populär led för klättrare på väg mot toppen av berget Mont Blanc. De 28 personerna, som enligt nyhetssajten Franceinfo kommer från Schweiz, Serbien, Tyskland, Spanien och Frankrike, klättrade uppför berget i två grupper. Klättrarna har förmodligen varit bundna i varandra med rep när lavinen träffade dem, uppger BBC.

Saknade klättrare funna vid liv

– De svenska bergsguider som jag känner till i Chamonix är säkra, säger en svensk på plats i Chamonix.

Räddningstjänsten har nu inlett en omfattande operation med flera helikoptrar och värmesökande utrustning för att undsätta och få ner de skadade från berget. Även italiensk räddningstjänst bidrar till operationen. Frankrikes inrikesminister Manuel Valls är också på väg till området.

Under torsdagskvällen hittades de fyra klättrare som saknats efter olyckan vid liv, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

"Förbannelsernas berg"

Mont Maudit är med sina 4 465 meter den tredje högsta toppen i Mont Blanc-massivet. Berget ligger, liksom Mont Blanc, i regionen Haute-Savoie i franska alperna. Fritt översatt betyder Mont Maudit förbannelsernas berg.

– Det är en ganska brant led där det ofta är lavinfara efter snöfall, i det här fallet har det blåst väldigt kraftigt. Det regnade för några veckor sedan och då blev det en ishinna med blåis just där, sedan har det lagts sig snö över det, säger ytterligare en bergsguide som Aftonbladet pratat med.

Nattens starka vindar tros vara en av anledningarna till den omfattande lavinen. På en presskonferens uppgavs även att lavinen kan ha orsakats av en ensam bergsklättrare som befann sig högre upp än den drabbade gruppen, enligt den lokala nyhetssajten Chamonet.

– Ingen väderprognos gav förvarning om lavinrisken, men i det här glaciära området kan laviner framkallas av isblock som lossar från glaciärerna, säger Eric Fournier, borgmästare i Chamonix, i ett uttalande.

Fem personer uppgavs strax efter klockan elva vara räddade från berget och nere i dalen igen, enligt Chamonet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu startar sommarrean hos Åhléns – 50 % rabatt på kläder och inredning

Åhlens

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter