Nyheter

Hårt straff krävs för Peter Mangs

Av: 

Nivette Dawod

NYHETER

MALMÖ. Han skröt om att han skulle ”ut och skjuta utlänningar” – och ska ha planerat sina brott i detalj.

Peter Mangs visste precis vad han gjorde, hävdar åklagarna.
De kräver ett hårt straff - men först en rättspsykiatrisk undersökning.

I den slutliga delen av åklagarnas slutplädering skärptes tonen mot den misstänkte seriemördaren Peter Mangs, 40, som står åtalad för tre mord och tolv mordförsök.

Glocken är hans bästa vän

Hans handlingar har varit utstuderade – och välplanerade, hävdade kammaråklagaren Håkan Larsson. Han berättar hur Mangs själv sagt i förhör att han gått beväpnad in i banker, och på sin utbildning, övat i stridsväst, och slipat sina vapen för att det ska bli svårare för polisen att upptäcka att de är hans.
– Glocken är Peter Mangs bäste vän, slår Håkan Larsson fast.

Planerat

Chefsåklagaren Solveig Wollstad hävdar att det tydliga planerandet, med anteckningar, mejl och den återkommande ”tävling” som Mangs kallat det när han skrivit ner offrens adresser och hem är ytterligare ett tecken på hur bestämd Mangs varit över sitt mål.
Att han inte slutat även när människor avlidit tyder på hur iskall han har varit, hävdar chefsåklagaren.
– Han har hänsynslöst ödelagt många människors liv. Han är totalt likgiltig. Det ligger nära till hands att säga att det här har varit en livsstil för Peter Mangs, säger hon.

Rasistiskt motiv

Dessutom har hans motiv varit rasistiskt, slår hon fast. Något som hon vill att rätten tänker extra på när de funderar över ett straff.
– Att alla offer utom två har utländsk bakgrund, är naturligtvis inte en slump, säger Solveig Wollstad.
Åklagarna vill att straffet för Peter Mangs ska ligga kring livstid.
Men först måste en rättspsykiatrisk undersökning göras, önskar de, för att det ska bli klarlagt om han kan dömas till vård eller fängelse.
– Tills dess önskar vi att han ska kvarbli i häkte, avslutar Wollstad.

Den frågan kommer rätten att besluta om imorgon.

Under hela den 23:e dagen av rättegången mot Peter Mangs har han, iklädd vit skjorta och grå byxor, suttit med blicken ner i en stor bok illustrerad med stadsvyer. Han trycker tummarna för öronen, och tar bara ut dem för att bläddra i sin bok. Han vill inte höra på vad åklagarna har att säga.

"Liv har förlorats"

Förhandlingarna avslutas med att målsägarbiträdena presenterar de skadeståndskrav som anhöriga och offer har gentemot Peter Mangs - om han döms.

I de flesta fall önskar de drabbade ungefär 100 000 kronor var i skadestånd.

– För många av de drabbade går livet aldrig vidare. Liv har slagits till spillror, liv har förlorats. I den bästa av världar hade vi inte försökt sätta ett pris på förlusten, men som vi hört lever vi ju inte i den bästa av världar, det har den här processen om något visat oss, säger Andreas Björkman, det ena målsägarbiträdet, när han avslutar slutpläderingen.

Under tisdagen är det försvarets tur att slutplädera i Malmö tingsrätt. Aftonbladet är på plats i Malmö tingsrätt.

ANNONS EXTERN LÄNK

REA hos Åhléns – upp till 50 % rabatt på massor av varor!

Åhlens

Publisert: