Nyheter

Villan brann – dagar efter byggavslaget

NYHETER

Polisen utreder om strid om bygglovet fick doktor Åsas sambo att tända eld på huset

Doktor Åsa och hennes sambo ville bygga om Harry Scheins ­villa från grunden.

Men de fick blankt nej från kommunen och bara dagar ­senare stod huset i brand.

– Jag sa att det var helt utsikts­löst, att de aldrig skulle få godkänt, säger en tjänsteman på byggnadsnämnden.

Harry Schein avled i februari 2006.
Harry Schein avled i februari 2006.

Doktor Åsa Wihlbeck och hennes­ sambo hade bestämt sig för att satsa en förmögenhet på villan vid Kevinge strand i Danderyd. Det var ju deras drömhus.

Men bara två månader före tillträdet fick de chockbeskedet från kommunen. Ombyggnadsplanerna fick helt underkänt av bygglovshandläggarna.

Sambon hade ansökt om att få fylla ut tomten med enorma mängder jordmassor för att omvandla suterrängplanet till källare.

I suterrängplanet ligger för närvarande sovrum, kök och matsal.

Ingreppet skulle höja mark­nivån med upp till 1,6 meter och huset skulle då kunna räknas som ett enplanshus.

På så vis skulle doktor Åsa och sambon få möjlighet att bygga ut med ytterligare en våning.

– Det finns ju en byggrätt på två våningar och då har frågan för många varit hur suterrängvåningen ska betraktas. Och i det här fallet betraktas den som en våning­, säger Birgitta Engstrand Norén, bygglovsarkitekt på Danderyds kommun.

Förhandsbesked på telefon

Men den drastiska åtgärden att fylla ut hela tomten med jord gillades­ inte av kommunen, och den sjunde mars skickade Birgitta Engstrand Norén ett skriftligt besked om att ansökan inte kunde­ godkännas.

Då var doktor Åsas sambo redan anhållen misstänkt för mordbrand.

Men Aftonbladet kan i dag av­slöja att sambon fick ett förhandsbesked per telefon bara dagarna innan villan stod i brand. Sambon ringde själv upp en annan av handläggarna på kommunen och fick då besked om att planerna aldrig skulle godkännas.

– Jag sa till honom att det var helt utsiktslöst och att de aldrig skulle få godkänt, säger en tjänste­man på byggnadsnämnden.

Utreds som motiv

Sambon tog beskedet lugnt och sa till tjänstemannen att han även skulle kontakta Birgitta Engstrand Norén.

Polisen utreder nu om de nobbade­ ombyggnadsplanerna kan vara motivet till att huset sattes­ i brand.

– Jag hörde talas om att de skulle­ planera om tomten på något sätt, jag utgår från att utredarna kikar på varför saker och ting har blivit som de blev, säger Lars Byström på länskriminalen.

Köpte huset i november

Om huset brunnit ner hade de haft mycket större frihet när de skulle bygga nytt, enligt en tjänste­man på byggnadsnämnden.

– Då börjar man om från början, säger tjänstemannen.

Åsa Wihlbeck och hennes sambo köpte huset i november i fjol för 19 miljoner. De betalade 1,9 miljoner i handpenning och köpet ska slutföras i april. Det faktum att huset har brunnit och att sambon är häktad misstänkt för mordbrand häver inte kontraktet.

– Det är ett ingånget avtal och det ska följas. Sen om det blir så eller inte, det vet man ju inte innan, säger ansvarige mäklaren Per Lundman.

I köpet ingick också en obebyggd tomt om nästan 1 500 kvadrat­meter. Där planerade Harry­ Schein på 1970-talet att bygga­ en egen tennisbana, men det blev aldrig av. På den tomten tänkte Åsa Wihlbeck och hennes sambo bygga ytterligare ett hus.

Paret äger tillsammans nio fastigheter till ett inköpspris om 27 miljoner, exklusive huset i Kevlinge Strand. De har över 20 miljoner i lån, men ingen av dem har särskilt hög lön.

Under 2010 tjänade sambon 298 500 kronor och Åsa Wihlbeck 322 219 kronor, enligt Skatteverket.

Mattias Carlsson

ANNONS

MORS DAG-BUKETT; Låt våra florister hjälpa dig att uppvakta och överraska - enklare kan det inte bli!

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter