Assange: Polisen har försökt bryta sig in

avTorbjörn Ek, Nina Svanberg

Höll sitt tal från en balkong

Wikileaksgrundaren Julian Assange har gjort sitt uttalande.

– I onsdags kväll kunde jag höra polisen storma byggnaden. Jag var trygg för att jag visste att det fanns vittnen, och det är tack vare er här utanför, sade Julian Assange under sitt tal.

Foto: AP
Inifrån ambassaden Här förberedde Assange dagens tal.

Strax efter utsatt tid kom Wikileaksgrundaren Julian Assange med sitt uttalande vid Ecuadors ambassad i London, dit han tagit sin tillflykt för att undvika överlämning till Sverige.

– Jag ber president Obama att göra det rätta. USA måste erkänna sin häxjakt på Wikileaks, sade Julian Assange.

Utöver att tacka länderna i Latinamerika för att de stöttar hans politiska asyl i Ecuador, vände sig Julian Assange till sin familj:

– Vi kommer snart att återförenas.

Han inledde sitt tal med att blicka ut över de folkmassor och stora mediauppbåd som samlats utanför. Han påstod också att polisen ska ha försökt tränga sig in i ambassaden.

– I onsdags kväll kunde jag höra polisen storma byggnaden. Jag var trygg för att jag visste att det fanns vittnen, och det är tack vare er, sade Julian Assange under sitt tal från en av ambassadens balkonger.

Han tackade supportrarna som vistats utanför ambassaden för att de kunnat "bevittna allt som händer".

"Inställd på strid"

Vid 14-tiden svensk tid kom juristen Baltasar Garzón och höll ett kort anförande.

– Julian Assange är inställd på strid, sade Baltasar Garzón framför ambassaden.

Garzón är en spansk före detta domare som blev världsberömd när han försökte ställa Chiles förre diktator Augusto Pinochet inför rätta. Han fick tidigare i år yrkesförbud i Spanien efter att ha dömts för olaglig avlyssning. Han hjälper nu Assanges försvar.

Försöker ni förhandla fri lejd för Julian Assange?

– Nej, det pågår inga förhandlingar över huvud taget just nu, säger Baltasar Garzón till Aftonbladets Torbjörn Ek.

På spanska ska Garzón däremot ha sagt att de tänker vidta alla åtgärder som finns för att försäkra sig om att Assange kan ta sig till Ecuador. 

Kändisarnas stöd

Framför ambassaden hölls vid 14.30-tiden flera tal. Förmodligen dröjer det längre än till klockan 15 innan Julian Assange uttalar sig.

Bland annat har man läst upp en hälsning som ska vara från kända designern Vivienne Westwood.

– Han för en kamp för frihet, frihet för information. Vi är Julian Assange, jag är Julian Assange, löd hälsningen som lästes upp.

Filmregissören Ken Loach och författaren John Pilger ska också ha lämnat sina hälsningar.

– Han behöver vårt stöd. Julian Assange och Wikileaks har avslöjat maktens hemligheter, löd Ken Loachs hälsning.

Stort polispådrag

Över 100 poliser står vid ambassaden just nu, rapporterar Aftonbladets Torbjörn Ek.

Wikileaks talesperson Kristinn Hrafnsson säger att ett bra sätt att bryta det pågående dödläget är om "svenska myndigheter utan reservationer skulle garantera att Julian (Assange) aldrig kommer att utlämnas från Sverige till USA", skriver AFP.

Stöder Ecuador

Den latinamerikanska samarbetsorganisationen ALBA – där bland annat Bolivia, Kuba, Nicaragua och Venezuela ingår – uttrycker sitt ”ovillkorliga stöd” för Ecuador, mot bakgrund av det som organisationen ser som hot från Storbritannien, samt landets rätt att ge Julian Assange asyl, uppger latinamerikanska medier.