Vårvärme veckan ut

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Solen är här – passa på och njut

LUNCH I SOLEN Längs Norrmälarstrand på Kungsholmen i Stockholm passades det på att njuta av lunchmackor och promenader i solen.Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX
LUNCH I SOLEN Längs Norrmälarstrand på Kungsholmen i Stockholm passades det på att njuta av lunchmackor och promenader i solen.Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX

Ut och njut!

Vårsolen håller i sig några dagar till.

– Även om vindarna blir kalla kommer solen att ­värma på i helgen, säger Malin Anteros, meteorolog på SMHI.

Nu går det bra att ställa undan snöskyffeln för den här gången. Den kommande veckan blir ljuvlig med flera plusgrader i hela landet, sol och blå himmel.

Redan i går slogs värmerekord i delar av Sverige.

Skeppsmora i Dalarna fick 13,5 grader – det varmaste som ­noterats i länet sedan 1878, då mätningarna inleddes. Då var det 12,5 grader som varmast i februari.

Stannar några dagar

Även i Borås var det varmt i går, med 11,9 grader. Så varmt i februari har det inte varit sedan 1934, då boråsarna fick njuta av ­hela 12,5 grader.

Värmen kommer söder­ifrån.

– Ursprungligen kommer den från ett högtryck från Frankrike. Under dagen har det heller inte varit så mycket moln, då värmer solen ­betydligt mycket mer, säger Malin Anteros.

Vårsolen ser ut att bestå i några dagar.

– Torsdagen kommer att bli ungefär som onsdagen. Sedan kommer det att passera en kallfront, men samtidigt kommer solen att värma på. Så det blir kyligare vindar, men solen finns kvar, säger Malin Anteros.

Snö nästa vecka

I de södra delarna av Sverige har våren redan tittat in.

– Våren har redan hunnit till Skåne, Västkusten, Blekinge, Öland och Gotland och det är tidigare än ­normalt, säger SMHI:s ­meteorolog Linnea Rehn.

Enligt SMHI:s månadsprognos bör våren anlända på allvar i resten av landet i mitten av mars. Men innan dess kommer en ny ostadig period med snö i slutet av nästa vecka.

– Det är omöjligt att säga vilka mängder det handlar om, men det bör inte vara ­aktuellt med snöskottning ­utom kanske längst i norr, säger Linnea Rehn.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN