Nyheter

”Kan bli rabalder”

NYHETER

Ansvariga ministrar höll presskonferens

Äldreminister Maria Larsson (KD), justitieminister Beatrice Ask (M) och finansminister Anders Borg (M) på dagens presskonferens.
Äldreminister Maria Larsson (KD), justitieminister Beatrice Ask (M) och finansminister Anders Borg (M) på dagens presskonferens.

Äldreminister Maria Larsson, finansminister Anders Borg och justitieminister Beatrice Ask höll presskoferens efter vårdskandalen.

Under våren ska en stopplagstiftning utredas. Denna ska hindra "aggressiva" ränteavdrag. Borg tror att förslaget kan vara klart redan under våren 2012 och kunna träda i kraft i januari 2013.

– Vi har ingen synpunkt på vilken typ av ägare som driver en viss typ av bolag, säger Borg på en fråga om huruvida privata internationella företag ska kunna driva vinstgivande verksamhet med hjälp av svenska skattemedel.

– Men däremot ska alla betala rimligt med skatt, tillägger han.

Lagstiftningen kommer att omfatta hela näringslivet och inte bara företag om vård, skola och omsorg, något som kan röra upp, tror Borg.

– Det kan säkert bli en del rabalder kring detta i näringslivet. Men vi har kommit fram till att detta måste göras, säger han.

Kvaliteten viktigast

Även Maria Larsson fick frågor om huruvida regeringen tycker att det är internationella riskkapitalföretag ska kunna bedriva vinstgivande verksamhet med skattemedel.

Hon upprepade att för regeringen är inte det viktiga vilken typ av aktör som bedriver verksamheten utan att kvaliteten är god – och att vinsten ska stanna i Sverige.

– De här medlen, som är skattemedel, ska användas i Sverige och det kommer att ske med den här stopplagstiftningen, säger hon.

Regeringen ska även utreda hur uppgiftslämnare som jobbar i privat regi kan få ett bättre skydd.

– Jag tycker att whistleblowers behöver ett bättre skydd i privat regi, säger justitieminister Beatrice Ask.

Skatteverket ska kontrollerna

Anders Borg berättar att ytterligare två åtgärder vidtas från regeringens sida och dessa är kopplade till skatterna.

Dels ger regeringen ett nytt uppdrag till Skatteverket för att undersöka hur företag inom vård, skola och omsorg gör ränteavdrag. Dels ska även skatteverket ska se över om det finns nya metoder för att göra sådana avdrag som man inte känner till för tillfället.

”Ska stoppa aggressiva upplägg”

Enligt Anders Borg ska stopplagstiftningen stoppa "tvivelaktiva och aggressiva ränteupplägg" i riskkapitalbolagen. På frågan om vad han menar med aggressiva och tvivelaktiga säger han att det kan vara upplägg där räntan avsevärt överstiger det om är normal marknadsränta.

Anders Borg vill att Skatteverket inte ska tveka inför att ta tvivelaktiga ränteupplägg till domstol för att få det rättsliga läget prövat, främst enligt lagen om skatteflykt.

Det ger i så fall möjligheter att gå tillbaka i tiden.

V: För lite och för sent

– Det räcker inte, säger Vänsterpartiets talesperson i äldrefrågor, Eva Olofsson i en kommentar till regeringens utspel.

Hon och partiet vill ha ett stopp för vinstintressen i välfärdsverksamheter.

– De här bolagen kommer ju att fortsätta att göra vinst även om de kommer att få skatta för det, säger Olofsson som anser att det inte finns några skäl överhuvudtaget att tillåta vinster i välfärden, utan att de återinvesteras i verksamheten.

Olofsson anser justitieministerns besked om att utreda meddelarfrihet i vårdsektorn är bra, men att hon låter det ta alltför lång tid att genomföra eventuella förändringar.

Eva Olofsson hävdar att äldreministern borde ta fram regler för att lösa det som är det stora problemet i vården och omsorgen – att det inte finns tillräckligt med personal.

LÄS OCKSÅ

Vågar du bli gammal

TT

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Apohem

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter