17 åtalas för gängmord

Av: Anders Johansson, Eric Tagesson, Linda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:

Gängledaren Dany Moussa klarade sig i det första attentatet, men hans livvakt sköts till döds.

I det andra attentatet mördades hans bröder Eddie och Yaacoub Moussa inne på samma spelklubb.

Nu åtalas 17 personer, bland annat Södertäljenätverkets ledare Bernard Khouri, för delaktighet i de tre gängmorden på Oasen i Södertälje.

Eddie och Yaacoub Moussa sköts ihjäl på en spelklubb i Södertälje. Orsaken: De var bröder till X-teamledaren Dany Moussa.
Foto: jimmy wixtröm, bildbyrån OCH POLISEN
Eddie och Yaacoub Moussa sköts ihjäl på en spelklubb i Södertälje. Orsaken: De var bröder till X-teamledaren Dany Moussa.

Klockan 02.20 på natten den 1 juli 2010 rusade två män, beväpnade med ett automatvapen och en pistol, in i kafélokalen Oasen i Södertälje.

Där sköt de ihjäl elitfotbollsspelaren Eddie Moussa, 26, och fyrabarnspappan Yaacoub Moussa, 40.

Sedan flydde de, och försvann spårlöst.

Gängkrig

Dubbelmordet var enligt polisen en del i det pågående gängkriget i Södertälje. På ena sidan står den 31-årige ledaren för Södertäljenätverket, Bernard Khouri.

På den andra finns mordoffrens bror Dany Moussa, president för X-team i Södertälje, och det var som hämnd på honom bröderna mördades, uppger en poliskälla.

Några månader före dubbelmordet besköts tre personer i det rivaliserande Södertäljenätverket när de satt i en bil.

Måltavlan ska enligt källor ha varit ledaren för Södertäljenätverket, Bernard Khouri, och Dany Moussa har pekats ut som den som låg bakom skottlossningen.

Ytterligare några månader tidigare, dagen före julafton 2009, sköts Dany Moussas livvakt, en 25-årig man, ihjäl – också det inne på spelklubben Oasen.

Nu ställs, till slut, de ansvariga inför rätta.

Ledare åtalas

Polisen har fortfarande inte lyckats hitta de två som höll i vapnen som dödade elitfotbollsspelaren Eddie Moussa, 26, och fyrabarnspappan Yaacoub Moussa, 40.

Men åklagaren anser att Södertäljenätverkets ledare Bernard Khouris roll har varit så stark att han tillsammans med sju andra män ändå åtalas för mord.

Khouri åtalas även för att ha anstiftat mordet på Dany Moussas livvakt året innan.

Tillsammans med Khouri åtalas 16 andra personer, samtliga med kopplingar till nätverket, för olika grader av delaktighet i de tre morden inne på Oasen.

Tidigare har flera av de som kommer åtalas varit misstänkta för medhjälp till mord. Men enligt Ulf Göranzon vid länskriminalen, har åklagarna justerat brottsrubriceringarna och flera av de 17 åtalas för att ha utfört morden.

Fem månaders rättegång

På grund av hotbilden, både gentemot de åtalade, anhöriga till offren, mot tingsrätten och mot åklagare och poliser, kommer rättegången att hållas i säkerhetssalen i Stockholm.

40 personer från kriminalvården kommer vara i tjänst samt ytterligare cirka 20 kommer från ett vaktbolag.

Åtal väcktes nu i morse och rättegången ska sedan inledas den 22 november.

– Förhandlingen beräknas pågå i fem månader fram till mitten av april, säger Ulf Göranzon. Dom kommer sedan meddelas runt midsommar.
Klockan 11.00 håller polisen en presskonferens om åtalet. Aftonbladet bevakar direkt.

Publicerad: