Nytt triss-bråk efter storvinst

Foto: Svenska Spel
-

avJoachim Kerpner

NYHETER

Triss-lotter skapar bråk.

För andra gången på kort tid har en storvinst slutat i polisanmälan.

– Det är skittråkigt. Man gör inte så mot sina vänner, säger en av de nya Triss-konkurrenterna.

En man i 70-årsåldern anmälde i måndags sin kvinnliga vän till polisen i Falkenberg. Han hävdar att han köpt Triss-lotten och att de sedan skrapat den gemensamt. Så här står det i polisanmälan:

”Målsäganden brukar köpa Triss-lotter och åka ner till en kvinnlig bekant där de skrapar dessa gemensamt. Aktuell dag skrapar de en lott med tre tv-apparater. De kommer överens om att kvinnan ska åka till Stockholm och skrapa i tv. Kvinnan påstår nu att lotten är hennes och den vinst som blir skall tillfalla henne”.

”Kan inte ta tillbaka present”

Polisen lämnar inte ut mannens namn. Kvinnan, som är i 60-årsåldern, vill vara anonym men ger en annan bild av vad som har hänt:

– Får man något i present så kan man inte ta tillbaka det efter tre dagar. Jag tycker det är skittråkigt, så här ska det inte vara. Man gör inte så mot sina vänner.

Ska du skrapa lotten i tv?

– Ja, men det blir inte roligt alls.

Kan du tänka dig att dela med dig av vinsten?

– Det blir inte snack om att dela någonting.

Men han hävdar att ni har kommit överens om det?

– Jag vill inte säga något mer, det blir bara fel.

Polisen i Falkenberg anser att ärendet är civilrättsligt och kommer därför inte att utreda det.

”Tråkigt att folk blir ovänner”

Svenska Spel beklagar att en stor Triss-vinst nu skapar ännu en konflikt. Tvisten mellan Marie-Louise Andersson och hennes dotter Terecia Andersson i Blekinge slutade för bara tio dagar sedan med att dottern fick större delen av vinsten. En vinst som ledde till ett havererat mamma-dotter-förhållande.

– Det är jättetråkigt att folk blir ovänner. Men det som är viktigt från vår sida är att våra regler när det gäller denna typ av vinst är så tydliga och säkra som de kan bli, säger Johan Söderkvist, pressinformatör på Svenska spel.

Har ni funderat på att ändra era regler efter bråket i Blekinge?

– Vi följde det noga, men vi har inte sett någon anledning till att ändra på några rutiner. Ska en vinst delas måste samtliga som ska dela vinsten skriva under ett dokument i god tid före skrapet i tv, just för att den här typen av konflikter inte ska uppstå. Svenska spel kan däremot aldrig ta ansvar för vad du och dina kompisar kommer överens om över köksbordet.

I det har fallet hävdar ena parten att det rör sig om en gåva. Vad säger era regler då?

– Den som ger bort en gåva eller en Triss-lott kan inte komma i efterhand och kräva att "jag ska ha del av vinsten". Det handlar om sunt förnuft, säger Söderkvist.

ARTIKELN HANDLAR OM

Spel

Triss