Kort om cash? Betala mobilt

avIda Gustafsson

NYHETER

Flera betalningsmöjligheter i din telefon

Foto: HENRIC LINDSTEN
Ta det lugnt utan klöver Snart kan det bli möjligt att lämna plånboken hemma och betala glassen i parken med mobilen.

App, app, app – du betalar väl inte med kontanter?

Snart är det kanske dags att kasta mynt­börsen.

– Man gör allt med sin telefon i dag, säger Carl Molinero på Swedbank.

Swedbank testar nu ett system, Bart, där mobilen ska användas för att betala i mataffären. Nio av tio mobiler som säljs i dag är smarta telefoner och in­tresset för att kunna betala med mobilen har ökat, menar Carl Molinero, chef för mobila betalningar på Swedbank:

– Folk lämnar ogärna hemmet utan mobilen. Man gör allt med sin telefon i dag och vi har sett en stark efterfrågan på det här hos våra bankkunder, säger han.

Flera betalningsformer

I höst kommer flera svenska storbanker att lansera betalningsappen Swish. Med den kommer det bli lika enkelt att överföra pengar som att skicka ett sms. Pengarna överförs till kontot i realtid.

– Swish är ett av olika betalningssystem som är i gång och de kommer att användas parallellt med andra betalningssätt. Det vi ser är att kortanvändningen kommer att öka, säger Anna Hellsén, presschef på SEB.

I stället för att betala med sedlar, mynt och kort har bankkunderna efterfrågat lättillgängliga system för mobilbetalning.

– Vi använder allt mindre kontanter och eftersom man har med sig mobilen överallt känns det ganska naturligt att man kan hantera betalningar med den, säger Daniel Wahlström, chef för mobila lösningar på Danske Bank i Sverige.

Plastkorten blir kvar

Men det är inte tal om att avskaffa bankkorten så länge det inte finns någon global standard för mobilbetalning, tror Carl Molinero på Swedbank.

– Kortet är en teknik för betalningar lika väl som mobiltelefonen är en teknik. Om det ena tar ut det andra, och i så fall hur den lösningen ser ut, är lite tidigt att säga. Snabbhet och enkelhet kommer vara avgörande och jag tror definitivt att betalningar med mobilen kommer bli naturligt för många, säger Daniel Wahlström på Danske Bank.

1 av 5

Fler mobila betalsätt

PayEx: Användaren skaffar ett PayEx-konto och laddar hem app­en för att kunna betala varor i butiker som stödjer tekniken.

Square: Amerikansk tjänst som riktar sig både till handeln och privat­kunder. Genom en app och en dosa blir smarta telefoner en kortläsare. Kunderna betalar genom att ladda ner en app, dock utan att de behöver ta upp plånboken eller mobilen vid kassan. Betalningen görs genom att kunderna checkar in på företaget när  de kommer dit och anger sitt namn i kassan.

iZettle: Tjänsten riktar sig till småföretagare och privat­personer som vill kunna ta betalt med kort. En kort­läsare ansluts till Iphone eller Ipad där bankkort med chip stoppas in för betalning.

Swish: Överföringstjänst som lanseras i höst av flera svenska banker. Tanken är att kunderna med hjälp av ett mobilt bank-id och en app ska kunna överföra pengar i realtid.

Bart: Samar­bete mellan Swedbank och Hemköp. Nästa vecka lanseras en beta-app som bankens kunder kan prova med att betala i utvalda matbutiker, pengarna dras från bankkontot genom att kunderna håller mobilen över en betalterminal.

NFC: Kortbolaget Visa testar just nu betalningar med NFC, närfältskommunikation. Användarna får en dosa som sätts fast på en Iphone och genom att hålla telefonen över en betalterminal dras pengar från kontot.