Ex-moderaten i hård kritik mot partiet

1 av 3 | Foto: Scanpix
Moderaterna får hård kritik i den nya boken.
NYHETER

Maktens korridorer i demokratin Sverige är trånga – där ryms inga avvikande åsikter.

I sin nya bok "Knapptryckarkompaniet" går den före detta moderata riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson till hård attack mot såväl sitt gamla parti som strukturerna i riksdagen.

"Vad tror ni att ni är? Ett remissorgan? Som får tycka vad ni vill?", hävdar hon att Fredrik Reinfeldt ska ha sagt.

Anne-Marie Pålsson satt i riksdagen för Moderaterna mellan 2002 och 2010. I sin nyutkomna bok "Knapptryckarkompaniet" skildrar hon sina erfarenheter som ledamot under två mandatperioder. Bilden hon målar av den svenska demokratin är minst sagt dyster.

Statister

"Vi ledamöter fungerar mest som statister, som något vackert att visa upp när demokratin behöver ett ansikte", skriver hon.

Enligt TT skriver hon dessutom att självständiga ledamöter möts av utskällning och ifrågasättande inför hela riksdagsgruppen. Särskilt bråkiga ledamöter möts av öppen utskällning från partiledaren Fredrik Reinfeldt.

– Absolut, sådant förekommer i alla partigrupper. Det är välkänt sen länge att utskällningar, utfrysning och mobbning är sätt att att utöva politisk makt. Det praktiseras hej vilt överallt för att få alla att gå i takt, säger hon till Aftonbladet.

"Inte enskilda individer"

Anne-Marie Pålsson förnekar dock att boken ska ses som direkt kritik mot statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Det är hård kritik av strukturerna i partiet, men inte enskilda individer. Det är inte bara Fredrik Reinfeldt, han är inte bättre eller sämre än någon annan. Jag har medvetet aldrig nämnt honom vid namn i boken. Det är inte en bok om Moderaterna, det är en bok om demokrati, säger hon till Aftonbladet.

"Frihetsgraden var noll"

Men i samband med att Alliansen vann valet 2006 och Fredrik Reinfeldt blev statsminister blev utrymmet för egna åsikter ännu mindre.

"Då sänktes ribban ytterligare. Frihetsgraden var noll och utrymmet för egna ställningstaganden obefintligt", skriver Anne-Marie Pålsson i boken.

När den moderata riksdagsgruppen försökte hävda sin mening i samband med beslutet om FRA-lagen möttes den av en hårtork från statsministern:

"Vad tror ni att ni är? Ett remissorgan? Som får tycka vad ni vill? Ni är här för att genomföra regeringens politik och inget annat", hävdar Anne-Marie Pålsson, enligt TT, att Fredrik Reinfeldt ska ha sagt.

Dubbelnatur

– Som politiker gäller det ju att kunna vara av dubbelnatur. Du måste utåt kunna framstå som en god och lyssnande, klok människa och samtidigt kunna vara skoningslös när så krävs, det är rent machiavelliskt, säger Anne-Marie Pålsson till TT.

– Han (Reinfeldt) har ju själv beskrivit hur han blev tillrättavisad av Carl Bildt som ung riksdagsledamot. Han vet hur det är och har lärt sig av Carl Bildt.