Tågtrafik stoppad på grund av kylan

Av: Fredrik Rundkvist, Josefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

Delar av tågtrafiken i Norrland står stilla – fram till söndagen.

Orsak: SJ vågar inte riskera att tågen blir stående i kylan.

– Det är skandal, säger resenären Carina Anderssson, 48, som väntade på en ersättningsbuss från Bodens station i sex timmer.

Tågtrafiken i de absolut nordligaste delarna av landet har ställts in.

Det kan bli under 40 minusgrader i Kirunafjällen - och då kan inte SJ garantera att tågen tar sig fram. Enligt SJ har temperaturer på 36 minusgrader redan uppmätts norr om Kiruna.

– Tågen klarar av kylan, men det kan bli problem med kontaktledningarna när det är så kallt och vi kan inte riskera att de blir stående vi vildmarken utan el. Därför har vi ställt in trafiken, säger Thelma Henrysson på SJ.

Väntade i kyla

All trafik från Boden till Kiruna och vidare till Narvik som har stoppats.

– Det är bedrövligt. På vintern ställer de in på grund av kyla, på sommaren på grund av värmekurvor och på hösten på grund av löv på spåren, säger Kirunabon Carina Andersson, en av de cirka 30 resenärer som väntade på ersättningsbussar i sex timmar som ska ta dem vidare norrut.

Carina Andersson och de andra stod vi 15-tiden på perrongen i Boden och väntade i drygt 20 minusgrader. Några andra har väntat längre än så, sedan 11-tiden.

Kvar på station

Efter en stund blev de insläppta i vänthallen, men även där kryper temperaturen neråt.

– Det börjar bli kallt och stationen stänger klockan 22. Bussen ska komma då, men vad händer om den inte gör det. Ute är det 28 minusgrader, säger Carina Andersson.

Hon kom i väg med en ersättningsbuss vid 21-tiden, men då väntade fortfarande några resenärer på tågstationen i Boden.

Fortsatt inställt

Fastighetsbolaget Jernhuset uppger för Aftonbladet att de håller öppet i kiosken i Boden och tågstationen i Luleå fram till midnatt.

– Vi försöker göra så att resenärerna får det bättre, säger Cicilia Granath på Jernhuset.

Tågstoppen i nordligaste Norrland håller i sig under helgen, till att börja med under lördagen.

– Det kan bli minus 40 grader igen i morgon. Vi kör bara upp till Boden men med två lok på tågen så att vi har ett reservlok hela tiden, säger Anders Edgren på SJ:s pressjour.

Publicerad: