Nyheter

De strider om begravningen

Av: 

Erland Huledal

NYHETER

Mandela mår bra – men familjen slåss om hans framtida gravplats

Nelson Mandela mår alldeles utmärkt.

Det var det officiella ­beskedet från Sydafrikas regering när ex-presidenten skrevs ut från sjuk­huset.

Men nu startar striden om 93-åringens begravning.

I förrgår eftermiddag fick Nelson Mandela återvända till sitt hem i Houghton, en av Johannesburgs finare förorter. Då hade läkare undersökt hans mage med titthålskirurgi.

Men Sydafrikas landsfader kommer inte att leva för evigt och striden kring arvet efter honom är i full gång.

Ett envist rykte gör gällande att sonsonen Mandla Mandela, 37, redan sålt tv-rättigheterna till begravningen. Förra veckan beordrade en domstol i Mthatha honom att berätta om detta är sant. Sonsonen ligger i skilsmässa och hustrun vill ha sin del av tv-miljonerna.

Kvarlevorna flyttades

Mandla Mandela är parlamentsledamot för ANC och lokal hövding i byn Mvezo, där Nelson Mandela föddes. Familjen tvingades flytta till närliggande Qunu när Nelson var liten, och det var till Qunu han drog sig tillbaka till för tre år sedan. Det är också där som Sydafrika satsat pengar på att bygga upp museum och ”Mandela­turism”.

I fjol lät Mandla Mandela flytta kvarlevorna efter Nelson Mandelas tre barn, från Qunu till Mvezo. Han är son till ett av de avlidna barnen, Makhgato.

Flytten av kvarlevorna kan vara ett försök att få Nelson Mandelas begravning till Mvezo. Hans grav blir en vallfärdsplats och sonsonen har redan börjat bygga upp något kan bli en mångmiljonindustri. Med hjälp av bland andra den svenske it-miljardären Dan Olofsson, 61, driver han ett projekt för utveckling av Mvezo. Där ingår ett nytt Mandela­museum.

– Ja, det är en intressant fråga var Nelson ska begravas och vem som ska bestämma, säger Dan Olofsson, som är personlig vän till familjen.

Fysiskt frisk

Även om Mandelas familj visar upp en enad fasad utåt så finns det motsättningar. I ena hörnet står Mandla och ättlingarna till Nelsons första hustru, i det andra Winnie Mandelas döttrar Zeni, 54, och Zindzi, 51, och deras barn.

– Sen har vi nuvarande hustrun Graça Machel. Det är en bestämd kvinna. Dessutom vet vi inte vad president Zuma anser, säger Dan Olofsson.

Han berättar att Nelson Mandela är märkt av sin ålder, även om han är fysiskt frisk.

– Han kan upprepa en fråga gång på gång utan att komma ihåg att han redan fått svar. Men han är ju en gammal man.

ANNONS EXTERN LÄNK

Lys upp höstmörkret – just nu 25 % medlemsrabatt på belysning hos Åhléns!

Åhléns

Publisert: