Wikileaks: USA ville storma ambassaden

NYHETER

Julian Assange hävdar att brittisk polis försökt storma ambassaden som han sitter i.

I natt kom Wikileaks med uppgifter om att det var USA som pressat brittisk polis att göra det.

Foto: Julian Assange.

Det var under sitt tal i söndags som Wikileaksgrundaren Julian Assange först hävdade att han sent en natt i förra veckan hört brittisk polis som försökt ta sig in i Ecuadors ambassad.

– I onsdags kväll kunde jag höra polisen storma byggnaden. Jag var trygg för att jag visste att det fanns vittnen, och det är tack vare er, sade Julian Assange under sitt tal från en av ambassadens balkonger i söndags.

Julian Assange har tagit sin tillflykt till ambassaden för att undvika konfrontation med brittisk polis. Så länge han är på ambassaden skyddas han av diplomatin, och kan inte gripas.

"Det var USA"

I natt publicerade Wikileaks ett uttalande från Craig Murray, en kontroversiell före detta ambassadör i Uzbekistan och "människorättsaktivist", om att det var USA som låg bakom sagda stormning.

I brevet på hemsidan skriver Murray att han blev kontaktad av en tidigare kollega som är högt uppsatt på det brittiska utrikesdepartementet. Britterna hade diskuterat en stormning av Ecuadors ambassad för att komma åt Julian Assange innan han hann få politisk asyl av Ecuador eftersom fallet annars skulle "kompliceras".

Det här uppskattades inte av det brittiska utrikesdepartementet, som ska ha avrått från en sådan påtryckning.

– Min ex-kollega sa att den politiska pressen kom från USA:s administration mot msiter William Hague (utrikesministern) och att mister David Cameron (premiärministern) hade lyssnat mer på USA:s åsikter än på dem från brittiska diplomater, skriver Craig ­Murray.

Den 41-årige Wikileaksgrundaren anklagas för våldtäkt och tre fall av sexuella ofredanden mot två svenska kvinnor under hösten 2010.