Sahlin mot avgörande i jobbkampanjen

Foto: ENSAM UTMANARE Sedan Mona Sahlin tog plats i SI:s styrelse för fyra år sedan har hon kämpat för en modernisering. Nu tar hon strid om tjänsten som generalsekreterare – som just nu innehas av chilenaren Luis Ayala. ”Det kommer bli en match ända in på mållinjen”, säger kampanjgeneralen Kent Härstedt.
NYHETER

Snart avgörs om Mona Sahlin, 55, får ta över som generalsekreterare i Socialistinternationalen.

Omröstningen i Kapstaden inleds klockan 16 i dag.

Ett av de största hindren för att hon ska lyckas är att hon är europé.

Som Aftonbladet tidigare berättat står kampen om generalsekreterarjobbet i Socialistinternationalen, SI. Mona Sahlin är ensam utmanare om topposten mot chilenaren Ayala som styrt sedan 1989.

– Jag ser en viktig organisation som borde kunna vara en starkare röst. Jag ser en samhällsutveckling i alla kontinenter där klyftor växer och ny modern och progressiv politik behövs. Och jag ser en organisation vars generalsekreterare suttit i 23 år. Och aldrig någonsin har en kvinna funnits i ledningen, har Sahlin tidigare sagt till Aftonbladet.

Löfven på plats

På plats i Kapstaden under omröstningen kommer även S-ledaren Stefan Löfven att finnas. Han är i Afrika för partibesök och passar under resan på att visa sin föregångare sitt stöd. Han är en av huvudtalarna vid SI:s kongress.

Mona Sahlin har hela veckan befunnit sig i Sydafrika, där hon bland annat har deltagit i SI:s kvinnoförbunds kongress. Kvinnorna ställde sig bakom hennes kandidatur med röstsiffrorna 21-6. Även ungdomarna och en rad partier från norra Europa, Afrika samt delar av Asien och Amerika har lovat henne sitt stöd.

Små chanser att vinna

Den svenska staben kampanjar in i det sista för att få de röster som krävs för att vinna. Men hennes chanser att faktiskt lyckas anses mycket små. Att hon är kvinna och dessutom europé, liksom SI:s president Papandreou, sägs vara två saker som starkt talar emot henne.

Socialdemokraterna i Sverige har de senaste dagarna fått kritik för sitt engagemang i SI, eftersom flera odemokratiska partier också ingår i organisationen.

SI har dessutom länge kritiserats för att vara omodern, toppstyrd och gubbig. En rad försök att reformera har gjorts sedan 1999, men mycket små förändringar har genomförts.

Sedan Mona Sahlin tog plats som en av organisationens 35 vice generalsekreterare för fyra år sedan har hon försökt förändra inifrån. Att hon nu utmanar Ayala är en del i det arbetet.

Konkurrenten sov på hennes soffa

Ann Linde, internationell sekreterare hos Socialdemokraterna, bekräftar försöken att förändra.

– Mona Sahlin och partiet vill visa att vi menar allvar med de reformförsök som pågått i över tio år, säger hon.

Om Luis Ayala kan också sägas att han talar svenska efter att ha bott i Sverige en gång i tiden. Under tiden i Sverige lärde han känna bland annat Mona Sahlin - och fick en gång sova på hennes soffa. Även George Papandreou, greken som är SI:s president, talar för övrigt svenska eftersom också han bott i Sverige.