Knarkskuld motiv till dubbelmordet

Publicerad:
Uppdaterad:

Utanför 31-åringens hem hade siffror sprejats med färg på gatan

En obetald knarkskuld drev i maj en 31-årig man att mörda en man och en kvinna i idyllen Ludvigsborg i Skåne. Det hävdade åklagaren när rättegången inleddes i Lunds tingsrätt.

Men 31-åringen nekar och pekar på att det fanns fler som stod i skuld till det mördade paret. Något mordvapen eller några blodiga kläder som kan knytas till 31-åringen har heller inte hittats.

Kammaråklagare Helena Henriksson kunde i sin sakframställan ändå rada upp flera omständigheter som pekar mot den åtalade. Vittnen har sett honom gå både till och från den 46-åriga kvinnans och hennes 48-årige sambos hem vid tiden för mordet. Uppgifter från mobilsamtal styrker att 31-åringen var hårt ansatt för att betala sin skuld och utanför hans hem hade någon skrivit skuldens påstådda värde, 53000 kronor, med färgspray på gatan.

Kvinnan drev på

Åklagaren beskrev kvinnan i det mördade paret som mest pådrivande för att få 31-åringen att betala. Hon skickade brev och sms i saken och både hon och sambon framförde förtäckta hot i telefon till 31-åringen.

Polisen kände till att kvinnan gjorde affärer med narkotika och stöldgods och avlyssnade därför hennes telefoner i närmare en vecka efter dubbelmordet. Uppgifterna från avlyssningen kom att bidra till att 31-åringen kunde gripas bara några timmar efter dådet.

Vid det blodiga dramat i Ludvigsborg vid lunchtid den 7 maj blev en grupp skolbarn vittnen till hur den 48-årige mannen kom utrusande blodig ur sitt hus innan han segnade ned och dog. Inne i huset hittades sedan kvinnan, mördad med många knivhugg.

Cyklade hem

Åklagaren hävdar att 31-åringen efter dådet cyklat hem till sina föräldrar i Höör och gjort sig av med kniv och blodiga kläder på vägen. Men några fynd som styrker den teorin finns inte.

Åtalet mot 31-åringen väcktes dagen innan rättegången började och i rättssalen berättade mannens advokat, Leif Persson, att han fått ägna en del av natten till fredagen åt att förbereda sig. Ett par åhörare i salen fick veta först där att de ska kallas som försvarssidans vittnen.

– Min klient har suttit häktad länge nog. Han vill bli fri så snabbt som möjligt, var Leif Perssons förklaring till att han accepterat brådskan.

TT

Publicerad: