Hemma efter 13 år

NYHETER

Äventyraren Jason Lewis tog sig jorden runt – utan ett enda motordrivet färdmedel

Foto: Jason Lewis var överlycklig när han återvände med sin gula båt Moksha till England efter en världsomsegling som varade i 13 år.

Han har kapsejsat i Atlanten, brutit båda benen genom att bli påkörd i USA, jagats av en krokodil i Australien och av egyptiska myndigheter gripits som misstänkt spion.

I dag kom den brittiske äventyraren Jason Lewis hem efter en världsomsegling som varade i 13 år.

I juli 1994 startade den nu 40-årige Jason Lewis sin resa från Greenwich sydost om London. På lördagen – 13 år senare – kom han tillbaka till samma plats.

Lewis tog sig upp de sista kilometerna längs Themsen med sin åtta meter långa gula båt – Moksha.

– Jag är överlycklig, sa Lewis till Sky News strax efter han nådde målet.

74 000 kilometer

Han har endast använt de krafter som den mänskliga kroppen kan generera och tillryggalagt 74 000 kilometer.

– Resan har varit mitt liv i 13 år. Jag visste inte om jag skulle klara av det och det fanns tillfällen då jag tänkte ge upp, säger Lewis.

Och många var de stunder då hans liv var i fara.

När han under en 111-dagars färd tog sig över Atlanten från Portugal till Miami ställdes han öga mot öga med kubanska pirater och hans båt kapsejsade.

Väl framme i USA använde han sina rullskridskor för att ta sig genom landet. Det var under denna färd som han blev påkörd av en bil och det dröjde månader innan han kunde återuppta resan.

Attackerad av krokodil

På väg till Australien höll han på att krascha i Stora barriärrevet, men räddades i sista stund av lokalbefolkningen. I Australien blev han också attackerad av krokodil, som bet av hans ena paddel.

Några månader senare blev han gripen i Egypten misstänkt för spioneri. Lewis släpptes lyckligtvis utan påföljd och kunde fortsätta upp genom Europa för att slutligen komma hem till England.

Enligt Lewis genomförde han resan för att väcka uppmärksamhet kring miljö- och klimatproblemen. Men han erkänner att anledningen har ändrats under resan gång och han säger att han startade den enbart för att ”fly” England för en tid.