Kärnkraftsaktivist hålls kvar i England

NYHETER

Åtta aktivister från det svenska antimilitaristiska nätverket Ofog har greps kortvarigt av brittisk polis natten till torsdagen. De hade tagit sig in på Coulport, Storbritanniens militära lager för kärnvapenstridsspetsar.

En göteborgare hålls på torsdagen kvar av polisen, de andra sju har släppts.

Fyra av aktivisterna ska ha simmat in på basen och fyra kom landvägen. Sju av aktivisterna släpptes efter förhör, men en 29-årig göteborgare hålls kvar för olaga intrång.

Syftet med aktionen var att göra "en oberoende vapeninspektion för att sätta fokus på Storbritanniens livsfarliga och olagliga kärnvapenpolitik". En rapport håller på att sammanställas och ska skickas till den svenska regeringen.

Rapport till Bildt

– Inom kort lämnar vi en rapporten till utrikesminister Carl Bildt. Vi väntar bara på att vår kamrat ska släppas innan vi åker hem, sade Alvin Andersson, talesman för aktivisterna till TT i telefon från den tältplats utanför Coulport där aktionen genomfördes.

Enligt Andersson finns en finländsk och en norsk medborgare bland de åtta från Ofog som greps kortvarigt.

I måndags genomfördes en liknande aktion mot flottbasen Faslane i Skottland, där det finns flera kärnvapenbestyckade Trident-ubåtar. Då greps 150 personer, bland dem nio svenskar och flera nordbor, bland dem minst 15 finländare.

TT