Spionerar på avhopparna

NYHETER

Hemliga dokument hos Ericsson kartlägger anställda som värvats av konkurrenterna

Foto: KALLT KRIG Carl-Henric Svanbergs Ericsson har tappat anställda till konkurrenten Huaweis kontor i Kista. Dokument avslöjar att Ericsson bedriver en noggrann kartläggning av sina tidigare kolleger.

Familj, vänner, ekonomi, bilar – och porrvanor.

De hemliga dokumenten avslöjar hur ­telejätten Ericsson kartlägger allt om sina före detta anställda.

Några hundra meter från huvudkontoret har den kinesiska konkurrenten Huawei sina lokaler. De hotar att ta över både Ericssons ­experter och deras kunder.

Det kan kosta miljarder för företaget – och för de svenska aktieägarna.

I tysthet pågår ett kallt krig mellan Sveriges viktigaste företag – Ericsson – och en kinesisk nykomling som heter Huawei.

Det kalla kriget mellan Ericsson och Huawei är inte bara en kamp om marknadsandelar. Det är också en kamp om de viktigaste hjärnorna, de som tagit mobiltelefonin dit den är i dag och de som kan utveckla nästa generation. Det handlar om miljarder i vinster och tiotusentals arbetstillfällen.

Kinesen är en orsak till att Ericssons koncernchef Carl-Henric Svanberg fick förnedra sig i tisdags och förklara hur företaget kan missa att kvartalsvinsten blev flera miljarder sämre än väntat. Aktien sjönk som en torpederad ubåt.

Detta slutna företag har skapat frustration på Ericsson och utlöst aktiviteter som för tankarna till en detektivroman. Av en källa på Ericsson har Aftonbladet fått en bunt dokument som kartlägger personer som arbetar åt Huawei i Sverige.

Det är kartläggningar som sträcker sig långt bortom personernas yrkesmässiga verksamhet.

Bli Plusmedlem eller köp Aftonbladet den 18 oktober för att ta del av Peter Kadhammars avslöjande.