Våldsam brand i centrala Arboga

NYHETER

”Hela den delen av stan hade kunnat brinna ner”

Foto: Våldsam brand Två 1600-talsbyggnader brann ner till grunden i centrala Arboga i natt. 14 brandmän bekämpade elden för att förhindra att den skulle spridas till närliggande bostadshus.

Två 1600-talsbyggnader i trä brann ner till grunden i Arboga tidigt i morse. Polisen tror att branden var anlagd.

Boende i ett bostadshus tvingades evakueras och flytta in på Stadshotellet, men ingen kom till skada. Under mindre gynnsamma förhållanden kunde dock det hela ha slutat i en stor tragedi.

– Hade det varit varmt och blåsigt hade många trähus ha förstörts, hela den delen av stan hade kunnat brinna ner, säger Sven-Åke Hammar, vakthavande befäl vid Västeråspolisen.

Larmet kom strax före klockan fyra i morse. När räddningstjänsten kom till platsen var byggnaderna , två 1600-talsbyggnader som var en del av det anrika Friluftsmuseet, redan övertända.

– Vi fick inrikta oss på att rädda byggnaderna som ligger intill. Där det brann är det trånge mellan husen och släckningsarbetet var ganska besvärligt, berättar Tomas Fransson, chef för räddningsavdelningen vid Räddningsverket i Arboga.

Evakuerade boende

Först och främst arbetade brandmännen för att branden inte skulle spridas till den radhuslänga med lägenheter i direkt närhet till 1600-talsbyggnaderna.

– Vi fick väcka och evakuerade de boende där, de fick åka till Stadshotellet. Som tur är lyckades vi hejda branden innan den spreds vidare. Men det var en riktig brasa, säger Fransson.

Arbogas stadskärna består till stor del av gamla trähus. Men mindre gynnsama förutsättningar hade branden kunnat få ett helt annat förlopp.

– De här byggnaderna ligger lite vid sidan av träkärnan, vilket var tur, säger Fransson.

Rubriceras som mordbrand

Sammanlagt deltog 14 brandmän från fyra stationer deltog i släckningsarbetet. Branden rubriceras som mordbrand.

– Vi har ett vittne som säger sig ha hört en smäll, men det kan ju smälla bland när det brinner. Men det finns vissa grejer som är lite märkliga, säger vakthavande befäl.

Polisen har under dagen gjort teknisk undersökning av brandplatsen, bland annat med hjälp av en hund som rekvirerades från Uppsala.

– Vi har tagit brandrestprover, men det är bara aska kvar. Vi arbetar utifrån att branden var anlagt eftersom det inte fanns någon el invändigt i något av husen, säger Urban Svensson vid tekniska avdelningen i Västerås.