Bli klimatvän - spara 5 000 kr

NYHETER

Sänk temperaturen och byt glödlampor

Foto: CASPER HEDBERG
Byt glödlampor och spara pengar.

Minska din energianvändning och spara både pengar och miljö. Genom att exempelvis sänka temperaturen hemma kan man spara tusenlappar och samtidigt skona miljön.

– Varje grads sänkning av innebär att årsenergiförbrukningen sjunker med fem procent, säger Hans Isaksson som är energirådgivare i Stockholms kommun.

Det finns en rad saker som du som konsument kan göra för att minska utsläppen av växthusgaser som orsakar de globala klimatförändringarna.

Den villaägaren som sänker inomhustemperaturen med två grader kan spara cirka 1 500 kronor per år och samtidigt skona miljön. Genom att köpa miljövänlig el kan man välja bort energikällor som olja, kol och kärnkraft. På det viset kan som konsument påverka så att förbränningen av fossila bränslen minskas. Därmed bidra man också så att utsläppen av växthusgaser inte ökar i atmosfären.

500 kr för varje glödlampa

Den som byter ut sina vanliga glödlampor mot lågenergilampor sparar både miljön och plånboken. En lågenergilampa kostar mer pengar men håller längre och drar betydligt mindre energi. Enligt Energirådgivningens beräkningar sparar man minst cirka 500 kronor för varje glödlampa som man byter ut mot en lågenergilampa.

– Fler använder lågenergilampor och det är ett jättebra val och är enkelt att göra. Det ger också en väldigt hög utdelning, säger Hans Isaksson.

Genom att samåka istället för att ta bilen själv, eller använda sig av kommunala färdmedel, kan man kraftigt reducera utsläppen av koldioxid i luften. Samtidigt sänker man också sina kostnader för resor.

Isolera vinden

Är du villaägare, se till att isolera vinden. Cirka femton procent av ett hus värmekostnad försvinner genom taket, enligt Energimyndigheten. Om du isolerar upp till cirka 50 centimeter kan du spara både pengar och miljön. Vid fasadrenoveringar lönar det sig att isolera väggarna.

– Om du har en oinredd vind i ett gammalt hus så har det snabbast återbetalningstid. Då brukar man tala om fem till tio års återbetalningstid. Fasader är inte lönsamt att isolera om den är i gott skick. Men om man ändå ska byta den så bör man passa på att isolera, då blir det en marginalkostnad, säger Hans Isaksson.

Byt glödlampa - och tjäna pengar

Du kan spara pengar på att sänka din användning av elapparater. Här är tre exempel. Priserna är beräknade på att elen kostar 95 öre per kWh.

Läs mer:

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM