McCanns advokat: ”Hon riskerar åtal”

avRobert Triches

Madeleines mamma Kate McCann är på polisstationen igen – möttes av burop

Foto: Sky News
Kate McCann kallades i dag till nya förhör om hennes dotters försvinnande.

Försvunna Madeleine McCanns mamma Kate förhördes av den portugisiska polisen i elva timmar i går.

I dag kallades hon återigen till polisstationen i Portimao.

Där möttes hon av mängder med journalister och privatpersoner – och burop.

Vid 16.30-tiden på eftermiddagen svensk tid anlände också Madeleines pappa Gerry till polisstationen i Portimao för ytterligare förhör. Han har till skillnad från sin fru inte blivit förklarad som officiellt misstänkt.

Kate McCanns advokat har enligt Sky News sagt till Kate McCann att hon nu riskerar att åtalas för Madeleines försvinnande, och att det skulle kunna ske kanske redan i dag. Hittills har diskussion bara kretsat kring att hon har blivit formellt misstänkt, men nu bedömer advokaten att det portugisiska rättsväsendet kan föra saken ett steg till.

Flera andra källor sa till Sky News att det kunde komma ett åtal mot Kate McCann för Madeleines försvinnande senare i dag. Men ungefär samtidigt som Gerry McCann kom till polisstationen kom också besked att förhören med Kate avslutats och att hon inte kommer att åtalas. Däremot bekräftade polisen senare på kvällen att hon är officiellt misstänkt.

Enligt familjen McCanns taleskvinna Justine McGuinness är Kate McCann vettskrämd över att vara misstänkt för inblandning i dotterns försvinnande. Inte desto mindre har hon enligt en vän till familjen på fredagen blivit delgiven officiell misstanke för inblandning i försvinnandet.

Detta kan enligt Sky News kriminalreporter på plats bero på att polisen ska kunna ställa 22 specifika frågor till henne kring försvinnandet. Frågor som polisen måste ställa, men som man inte kan göra om hon inte är misstänkt.

En vän till familjen säger att polisens attityd mot Kate McCann är hård.

– De behandlar Kate McCann som om hon vore inblandad i hennes dotters död.

När Kate McCann kom till polisstationen möttes hon av mängder med journalister, tillresta turister och lokalbefolkning. En brittisk turist skrek: ”Vi tror på dig, Kate”, men från hopen hördes också spridda burop.

Enligt obekräftade uppgifter har polisen funnit blodspår från Madeleine inte bara i familjens hotellrum, utan även i den hyrbil som familjen använde sig av. Enligt Sky News hyrdes bilen 25 dygn efter att Madeleine försvann den 3 maj.

Kate McCann ska enligt en vän till familjen totalt ha nekat till att det ens är möjligt att Madeleines blod kan ha hittats i bilen.