Reinfeldt vänder sig till ambassadörer i Muhammed-bråket

Publicerad:
Uppdaterad:

Vill nå förståelse

Statsminister Fredrik Reinfeldt har bjudit in en grupp ambassadörer från arabiska och muslimska länder till ett möte med anledning av teckningen av Muhammed som rondellhund i Nerikes Allehanda.

Mötet syftar till att öka förståelsen mellan kristna och muslimer.

– Statsrådsberedningen har tagit initiativ till ett möte med ett antal ambassadörer från arabiska länder, säger Reinfeldts pressekreterare Oscar Hållén till TT.

– Mötet är ett led i vår dialog med dessa länder, säger han.

Mötet ska hållas på fredagen i regeringens lokaler, exakt vilken är ännu inte bestämt, och mötet ska inte vara öppet för medier.

– Vi vill understryka det faktum att i Sverige lever muslimer sida vid sida med kristna och det sker i ömsesidig respekt, säger Hållén.

Enligt honom ska regeringens tidigare uttalade linje kring yttrandefrihetsfrågor också upprepas.

Rasmussen sa nej

Danske statsministern Anders Fogh Rasmussen valde motsatt strategi i slutet av oktober 2005, en dryg månad efter Jyllands-Postens publicering av en rad Muhammedkarikatyrer. Då ville ambassadörer från ett antal islamiska stater träffa Fogh Rasmussen, som vägrade, med hänvisning till att tryckfrihetsmål i Danmark sköts av domstolarna.

Så sent som i fredags ville Reinfeldt inte uttala sig om hur han skulle reagera i fall ett liknande önskemål framfördes i Sverige, som resultat av svenska mediers publicering av Lars Vilks teckning.

Men nu väljer alltså svenska regeringen att själv bjuda in ambassadörerna, ett drag som omedelbart får beröm av nestorn bland arabiska och muslimska ambassadörer i Stockholm, Algeriets Merzak Bedjaoui.

– Jag uppskattar statsminister Reinfeldts möte med Stockholms muslimska ledare i moskén, och jag uppskattar det här initiativet. Det är tvärtemot vad den danske statsministern gjorde.

– Vi ska lyssna till herr Reinfeldt, förstås, och vår uppgift som ambassadörer är ju att förmedla känslorna inför det här från våra hemländer. Publiceringen av teckningen är inte bra för någon, inte för svenskar, inte för muslimer, den kan bara spela extremister i händerna, säger Bedjaoui till TT.

Tidigare i veckan höll kretsen av ambassadörer från islamiska länder ett möte kring teckningen, och enades då om att fördöma denna ”förödmjukande handling”.

TT

Publicerad: