Skolbarn attackerade av getingar

NYHETER

Sju förda till sjukhus efter att ha blivit stuckna

En skolklass med 45 elever blev angripna av ilska jordgetingar längs Öreälven vid Bjurholm i Umeå under måndagsförmiddagen.

– Sju ungdomar fick föras till sjukhus då det fanns misstanke om allergichock, säger Lars Westman, rektor för Castorskolan i Bjurholm.

Skolklassen med 45 elever och personal var på en vandring längs en älv, då jordgetingar angrepp. Enligt räddningstjänsten hade de kommit in ett område, där jordgetingar har sitt "fäste" och alla blev sedan stuckna i bland annat halsen och ansiktet.

– Det som utlöste angreppet var att några trampade på getingarnas bon, säger Conny Ericsson, ställföreträdande räddningschef på räddningstjänsten i Vännäs.

Eftersom man befarade att vissa av de stuckna var allergiska kopplades räddningstjänsten liksom en ambulanshelikopter in. Sju ungdomar fick föras till universitetssjukhuset i Umeå. Enligt räddningstjänsten var deras skador inte allvarliga.

Resten av ungdomarna ska nu uppsöka vårdcentralen i Bjurholm. Många är chockade av händelsen, därför kommer en krisgrupp bestående av personalen från skolan att träffa de drabbade.