Hon proppade i sig bakelser

NYHETER

Under en månad åt läkarstudenten Anna-Maria Persson bara snabbmat, godis och bakelser.

– Jag proppade i mig så mycket jag pallade, säger hon.

Foto: Stefan Jerrevång
PROPPADE I SIG Anna-Maria Persson fördubblade sitt kaloriintag genom att bland annat vräka i sig bakelser.

Anna-Maria Persson pluggar tredje terminen på läkarprogrammet i Linköping. Nyligen deltog hon i en snabbmatsstudie.

– Jag vet inte exakt det medicinska, men det handlar om att gå upp mellan 5-15 procent av sin kroppsvikt. Jag gick upp lite drygt 5 procent, vilket var typ tre kilo, säger hon till aftonbladet.se.

Friska och vältränade

Meningen med studien var att se vad som händer med kroppen när man går upp i vikt.

– Man hade ganska breda hypoteser eftersom den här typen av studier inte gjorts på människor förut. Man dubblar kaloriintaget tills man har gått upp så de blir nöjda, det gjorde jag på två veckor. Sen skulle jag hålla vikten månaden ut.

Alla deltagare i studien var friska, vältränade personer från början. Anna-Maria Perssons normala kost är nyttig, hon äter mest vegetariskt och mycket rätter som bönsallad och linssoppa.

– Det gick bättre än väntat, först var det en chock för kroppen och magen blev väldigt svullen. Sen verkade kroppen vänja sig lite och efter en vecka var det mycket lättare att smälla i sig en pizza, säger Anna-Maria Persson.

Mycket McDonalds-mat

För att dubbla sitt kaloriintag behövde Anna-Maria Persson äta 4400 kalorier om dagen. För att lyckas med detta åt hon mycket på McDonalds och annan snabbmat som pizza och kebab.

– Det är ganska jobbigt att komma upp i rätt antal kalorier så då får man dryga ut med bakelser, glass och nötter. McDonalds har tabeller för hur mycket kalorier deras mat innehåller, men jag proppade i mig så mycket jag pallade.

För Anna-Maria Persson var det mest intressant att se hur kroppen påverkades, med tanke på att hon studerar till läkare. Hon hade också i början en förhoppning om att hon skulle tröttna på snabbmat när månaden var slut.

– Det hade ju varit bra, men det kan fortfarande vara gott. En pizza slinker ner, säger hon och skrattar.

Super size me

Läs också:

Emma Löfgren