Lurade – spararna

NYHETER

Nordeas kunder blåsta på miljontals kronor

Foto: PRESSAD Nätpiraternas attacker mot Nordea saknar motstycke i svensk kriminalhistoria. Bankledningen, med vd Lars G Nordström i spetsen, är nu hårt pressad för att få stopp på bedrägerierna.

Hundratals svenska konton har tömts på flera miljoner kronor.

Nu slår experterna larm om nätbedragarnas nya metoder.

Med hjälp av datavirus tömmer de ditt bankkonto.

– Det här är ett sofistikerat bedrägeri, det första i sitt slag i Sverige, säger säkerhetsexperten Johan Jarl.

Nätpiraternas attacker mot Nor-dea saknar motstycke i svensk kriminalhistoria. Bankledningen, med vd Lars G Nordström i spetsen, är nu hårt pressad för att få stopp på bedrägerierna.

125 personer är misstänkta för brott och åtta miljoner kronor har försvunnit ur banken. Minst 250 kunder har drabbats.

Varken Nordea eller rikskriminalens it-spaningsgrupp har lyckats stoppa attackerna.

E-post var rökridå

Säkerhetsexperter tror nu att de tidigare, tämligen osofistikerade ”Nordeabreven” kan ha varit en rökridå för att dölja de riktiga anfallen:

Ett datavirus, en så kallad trojan, har specialdesignats och skickats ut för att lura av kunderna deras koder till banken. Trojanen är mycket svår att upptäcka.

Jim Keyzer, kriminalinspektör på rikskriminalens it-grupp, säger till tidningen Computer Sweden att polisens arbete försvårats av att det är svårt att klarlägga vilka kunder som drabbats av den nya trojanen och vilka som utsatts för ”Nordeabreven”.

Möts av felmeddelande

Redan förra sommaren fick hundratusentals svenska e-postadresser ett erbjudande om att gratis bekämpa skräpmejl, så kallad spam. När mottagarna tryckte på länken i mejlet smittades deras datorer av dataviruset haxdoor.ki.

Den så kallade trojanen i datorn aktiveras sedan när du nästa gång loggar in på Nordeas nätbank. Då möts användaren av ett felmeddelande och trojanen skickar de inmatade koderna vidare till bedragaren.

En bedragare som sedan i lugn och ro kan gå in på bankkontot och ta pengarna.

Trojanen kan hitta koderna i din dator

Visste redan i höstas

Totalt 8 miljoner kronor har svindlare på nätet kommit över genom att lura Nordeas kunder.

Förutom brev har även en så kallad ”trojan” använts för att komma åt uppgifter. Under 15 månader har 250 av Nordeas kunder blivit lurade.

Hur kunde det hända? Boo Ehlin, informationschef på Nordea, svarar.