Olle Stenholm död

NYHETER

Var en känd tv- och radioprofil innan han utsågs till pressombudsman

Pressombudsmannen Olle Stenholm, 64, avled på torsdagen efter en längre tids sjukdom, uppger familjen.

Foto: Olle Stenholm vid Aftonbladets 175-årsjubileum 2005.

Olle Stenholm avled i blodcancer, enligt Sveriges Radio. Han skulle ha fyllt 65 år den 6 februari.

Han hade lång erfarenhet som journalist innan han blev allmänhetens pressombudsman. Han var verksam som journalist över fyrtio år inom press, radio och tv.

Stenholm arbetade på Dagens Nyheter och Sveriges Radios Ekoredaktion på 60-talet. 1970 började han arbeta på Rapportredaktionen och var bland annat korrespondent i Moskva och Washington.

Han blev sedan utrikeschef för Rapport, en tjänst som han hade fram till 1987. Under några år var han programledare för Magasinet i TV2.

Offentlig debatt

1993 blev Olle Stenholm chef för Ekoredaktionen. Stenholm var även populär programledare för ”Efter tre”. Mellan 1990 och 1994 var han ordförande för Publicistklubben.

År 2000 utsågs han till allmänhetens pressombudsman och han tillträdde tjänsten den 1 december.

Olle Stenholm berättade i en intervju med Aftonbladet 2000, att han såg fram emot att delta i den offentliga debatten. På frågan ”Vilken är den viktigaste frågorna för en PO att ta itu med?” svarade han:

– Att den svenska pressetiken fortsätter att vara så god som den är nu. Etiken gäller alla som jobbar inom media, såväl chefredaktörer som sommarvikarier.

Ansvaret för pressombudsmannens kansli övertas tills vidare av biträdande pressombudsmannen Kersti Söderberg, uppger Pressens samarbetsnämnd i ett pressmeddelande.

Alla artiklar:

Tidigare artiklar:

TT , Susanna Vidlund