– Det slog verkligen gnistor på inspelningen

Foto: per ericsson
I ”Den nya människan” spelar bland andra Maria Lundqvist (t.v.).
NYHETER

Klaus Härös ”Den nya människan” inviger filmfestivalen.

Men det var nära att det inte blev någon film.

Klaus Härö är glad över att få inviga filmfestivalen.

– Jag tackade först nej till manuset eftersom jag tänkte ”oh vilket tungt ämne”, säger Klaus Härö på en svajig telefonlinje från Finland.

Men efter att ha läst mängder av andra manus insåg han att han var tvungen.

– Vissa historier fastnar man för. Så jag fick komma tillbaka med svansen mellan benen. Om man ska orka jobba med en film i ett par år så måste det vara något som tar tag, säger han.

Humor och värme mitt i det tuffa

Kjell Sundstedt har baserat manuset, om 17-åriga Gertrude som på 50-talet förs till ett arbetshem och ska steriliseras, på verkliga kvinnoöden från sin egen släkt.

– Men filmen handlar inte i första hand om det dokumentära utan mycket om den vänskap och lojalitet som uppstår mellan kvinnorna. Det är ganska mycket humor och värme i den tuffa miljön, säger Klaus Härö.

"Min absoluta favoritfestival"

Maria Lundqvist, som Guldbaggebelönades för sin medverkan i förra filmen ”Den bästa av mödrar”, syns i rollen som föreståndarinnan Solbritt, men annars är det nästan bara nya ansikten.

– Det var viktigt med nya, starka och autentiska personligheter och det slog verkligen gnistor på inspelningsplatsen, säger Klaus Härö.

Äran att inviga Göteborgs filmfestival den 26 januari betyder mycket.

– Det är min absoluta favoritfestival. Och det var där min första långfilm (”Elina – som om jag inte fanns”) sattes i rullning.

”Den nya människan”

Läs mer om filmfestivalen

Johanna Hillgren (.se)