Saddam Hussein hängd i morse

Foto: Reuters/ap
Iraks exdiktator har avrättas.
NYHETER

Saddam Hussein, 69, hängdes vid fyratiden på lördagsmorgonen svensk tid.

Uppgiften bekräftas enligt Sky News av källor inom Iraks utrikesministerium, och av en anonym amerikansk regeringskälla.

Det fanns i morse uppgifter om att även Saddams halvrbror, Barzan al Takriti och förre dommaen Awad al Bander avrättats, men den uppgiften förnekades senare av källor inom Irakiska domstolsväsendet, uppger Sky News.

Hängningarna verkställdes efter timmar av förvirring kring huruvida de skulle genomföras eller inte. Under dessa timmar ska Saddam själv ha haft möjlighet att be och lämna brev till sina anhöriga. Sedan ska han ha förts till avrättningen klädd i svarta kläder och med en svart huva över huvudet. Han ska ha burit med sig en koran när han gick mot galgarna.

Inga omedelbara reaktioner i Bagdad

Under första timmen efter avrättningen syntes inga större reaktioner på avrättningarna på Bagdads gator.

– Det är för tidigt. Här är fortfarande mörkt och tyst på gatorna, frånsett ett antal militära fordon som syns på gatorn, sade Sky News korrespondent på plats.

Efter hand spred sig dock ljudet av enstaka skottsalvor från firande stadsbor. Inget utegångsförbud infördes. I dag börjar också den muslimska högtiden "Eid".

– Vi ville att han skulle avrättas på en speciell dag, sade Mouwafak al-Rubaie, rådgivare åt Irakiska säkerhetsmyndigheten, enligt AP.

Själasörjare var med

De sista förberedelserna för Saddam Husseins avrättning gjordes tidigt på morgonen i Bagdad, uppgav den amerikanskstödda arabiska tv-kanalen al-Hurra.

En själasörjare hade anlänt för att vara med på avrättningsplatsen och höra fångens sista ord. Två vittnen var också på plats.

En amerikansk domare avslog natten till lördagen en begäran från Saddam Husseins advokater om att avrättningen ska skjutas upp.

”Krävde uppskov in i det sista”

Advokaterna kom med sitt krav sent på fredagskvällen och domaren Colleen Kollar-Kotellys avslag kom snabbt efter en telefonkonferens med andra jurister.

Saddams advokater krävde att domaren skulle stoppa avrättningen genom att hindra de amerikanska styrkorna från att överlämna fången till det irakiska rättsväsendet, med motiveringen att han står åtalad i ett civilmål i den amerikanska rätten och inte har haft möjlighet att försvara sig i denna.

Karin Henriksson, Karin Thurfjell, TT