Nyheter

Lars Danielsson får fortsätta på UD

NYHETER

Oklart vilka hans arbetsuppgifter blir

Lars Danielsson får inte sparken från UD. Statsminister Fredrik Reinfeldt tror inte att regeringen kommer tvinga Danielsson att sluta.

– Jag vill bara klarlägga hur en person som jobbade intimt förknippad med den förra regeringen och som har en anställning i utrikesdepartementet, vilken roll han ska ha framöver, säger Fredrik Reinfeldt till Ekot.

I helgen sade utrikesminister Carl Bildt att regeringen prövar om Lars Danielsson kan ha kvar sin anställning på Utrikesdepartementet.

– Att få en stämpling av riksdagens justitieombudsman om att han ljugit inför riksdagen tycker jag inte ingår i kvalifikationslistan för ambassadörsutnämningar, sade Bildt i Ekots lördagsintervju i Sveriges Radio.

Men enligt Fredrik Reinfeldt har det aldrig varit fråga om att pröva om Danielsson ska få ha kvar sin anställning på UD. Istället är det Danielssons arbetsuppgifter som ska prövas. Enligt Reinfeldt finns det ingen anledning att ifrågasätta om Danielsson kan behålla jobbet, rapporterar Ekot.

– Nej, det har jag inte uttryckt. Jag tycker att det handlar om att se hur man ska lösa det uppkomna läget och vilka arbetsuppgifter som kan komma i fråga.

Försvårade utredning

I augusti avgick Lars Danielsson som statssekreterare efter att ha blivit kritiserad av Justitieombudsmannen som menade att han hade försvårat katastrofkommissionens utredning av hur regeringen handlat i samband med tsunamin.

Danielsson har dock kvar sin gamla tjänst och har sökt ett antal ambassadörsjobb. Utrikesminister Carl Bildt gjorde dock klart för Ekot i helgen att han inte vill ge något av dessa jobben till Danielsson. Han får stöd i den uppfattningen av statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Det Carl sa var att han inte tyckte att det var någon meriterande grund för att bli ambassadör, givet den unikt hårda kritik som Justitieombudsmannen hade fällt i det här fallet. Just den synpunkten hade jag och Carl diskuterat i förväg, säger Reinfeldt till Ekot.

Tidigare artiklar:

Susanna Vidlund

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter