Bildt sålde ryska aktier

NYHETER

Har optioner för fem miljoner kvar - kan göra miljonklipp i december

Han hade inget val.

Idag meddelade Carl Bildt att han sålt aktierna i det ryska energibolaget.

Däremot kan han inte göra sig av med optionerna förrän i december.

- Det är olyckligt för hans del, säger Lena Mellin i en kommentar.

Utrikesmnister Carl Bildt har sålt sitt kritiserade aktieinnehav i det ryska bolaget Vostok Nafta.

- Han var tvungen. Annars hade han fått leva med att hela tiden ifrågasättas om var han har sina lojaliteter - som aktieägare i bolaget eller de synpunkter som Sverige kan ha på den planerade ryska gasledningen, säger Aftonbladets Lena Mellin.

Säljer i december

Enligt Bildt såldes aktierna för någon vecka sedan.

Han behåller däremot optionerna i företaget - 15 000 poster värda cirka fem miljoner kronor.

- De optioner som genom beslut av bolagsstämma tilldelats styrelsens ledamöter kan inte i förväg vare sig säljas eller överlåtas. Min avsikt är dock att sälja dem så snart den möjligheten ges. Jag bedömer att försäljningen kommer att kunna ske väl innan dess att något ärende som skulle kunna föranleda en diskussion om eventuellt jäv inkommer till regeringskansliet, säger Bildt i ett skriftligt uttalande.

Optionerna löper under två år och går inte att lösa in förrän tidigast den 3 december.

Och att det dröjer är inte bra, menar Aftonbladets Lena Mellin.

- Om det är korrekt att han inte kan sälja optionerna är det olyckligt för hans del. Det gör att han fortfarande är bunden till det här bolaget.

Miljonklipp

Intresset inför publiceringen har framför allt koncentrerats kring utrikesministerns innehav av aktier och köpoptioner i energibolaget Vostok Nafta.

Företaget kontrolleras av familjen Lundin och har större delen av sina tillgångar placerade i den statskontrollerade ryska energijätten Gazprom.

Bildts 15 000 optioner i företaget Vostok Nafta fick han i december för två år sedan. Det fastställda så kallade lösenpriset är 141:06 kronor.

Han måste alltså betala 141 gånger 15 000, totalt 2,1 miljoner kronor, då han tecknar de nya aktier i Vostok Nafta som optionerna ger rätt till.

Med dagens kurs är 15 000 aktier värda 6 930 000 kronor. Om Bildt utnyttjar optionerna och sedan säljer de aktier han får gör han en omedelbar vinst på drygt 4,8 miljoner kronor, allt räknat på dagens kurs i Vostok Nafta, uppger TT.

Enligt Carl Bild är det inte möjligt att bli av med optionerna före den 3 december.

- Det finns ingen legal möjlighet. Jag kan inte brännna dem, jag kan inte äta dem, jag kan inte ge dem till dig, säger han till SVT.

I december byts optionerna mot aktier, som säljs.

- Jag kommer att göra en vinst. Men jag måste betala skatt på försäljningen. Så det mesta går till finansminister Anders Borg.

Reinfeldt: Han var inte tvingad

Statsministern tillbakavisar att Carl Bildt var tvungen att göra sig av med sina ryska aktier.

Han avslöjade idag också att Bildt gjort sig av med aktierna för en tid sedan.

Caroline Olsson